Track and Trace-systemen: kunnen zij diefstal voorkomen?

Het is tegenwoordig voor iedereen mogelijk en betaalbaar om in real time de bewegingen te volgen van voorwerpen die verbonden zijn met het internet. Dat is het gevolg van de ontwikkeling van het internet of things (IoT). Dit geldt ook voor voorwerpen die deel uitmaken van ons dagelijks leven. Welke nieuwe functionaliteiten ontstaan hierdoor en kunnen deze bijdragen tot een veilige en doeltreffende beveiliging?

Aan de hand van een aantal praktische voorbeelden vindt u hier de preventieve en reactieve mogelijkheden voor het beveiligen van goederen.

Wat is het doel van deze opsporingssystemen?

Het principe van de elektronische Track and Trace-systemen, -applicaties of -software bestaat erin dat men - in real time of in bepaalde situaties - mobiele voorwerpen precies kan volgen. Ook het vanop afstand controleren van bepaalde functionaliteiten van deze voorwerpen behoort tot de mogelijkheden. Daarbij wordt hoofdzakelijk gebruikgemaakt van technologie zoals gps, RFID-identificatie, Bluetooth en dergelijke.

De belangrijkste functionaliteit is uiteraard de geolokalisatie van een voorwerp of een voertuig. Zo kan de eigenaar van een voorwerp of een voertuig worden verwittigd van een (poging tot) diefstal. Maar Track and Trace heeft ook een preventief aspect: het verzamelen van gegevens - cruciaal voor een interventie van de politie als de diefstal effectief is gepleegd - laat Track and Trace ook toe vanop afstand in te grijpen, bijvoorbeeld voor een totale immobilisatie van het voertuig of het blokkeren van de deuren.

Concrete toepassingen: welke toestellen kunnen hiermee worden uitgerust?

Deze innovatieve opsporingssystemen zijn een aanvulling op de traditionele beveiligingsoplossingen. Ze kunnen de klassieke middelen nog niet volledig vervangen. Deze systemen kennen echter al heel wat toepassingen:

  • Smartphones, tablets, laptops en pc's

    Voor mobiele telefoons was het al mogelijk om een toestel te lokaliseren op basis van de zendmast waaraan het toestel werd gekoppeld als ermee werd gebeld of als er een bericht werd verstuurd of ontvangen. Die plaatsbepaling kan echter ook gebeuren via gps, Bluetooth of andere apps. Andere multimedia-apparaten kunnen op een gelijkaardige manier in real time worden gelokaliseerd op een kaart vanop een andere computer. De huidige software maakt het eveneens mogelijk om bij diefstal bepaalde functionaliteiten te activeren.

    Zo kan men niet alleen berichten versturen naar het gestolen toestel of het alarm doen afgaan, maar ook gegevens wissen. Bovendien kan men de geïntegreerde camera activeren om foto's te maken, spontaan of met een gekozen frequentie (bv. om de 2 minuten). Op die manier kan de dief of de heler worden geïdentificeerd.

    Men kan ook screenshots laten maken door het gestolen toestel. Op die manier kan men precies en vanop afstand het gebruik dat de dief van het toestel maakt (bezochte sites, verstuurde e-mails e.d.), vastleggen. Het gebruik van opsporingssoftware is vooral reactief - het snel verzamelen van essentiële informatie laat de politiediensten toe om efficiënter te reageren.
  • Voertuigen

    Er wordt steeds meer elektronica in onze auto's ingebouwd. Zo zien we onder andere chips die het mogelijk maken om de verplaatsing van het voertuig te volgen, maar ook om - in real time of in functie van bepaalde handelingen (stoppen, remmen e.d.) - trajectgegevens op te vragen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de afgelegde afstand, het brandstofniveau of de snelheid. Deze gegevens zijn vanop afstand te consulteren op een computer of via mail of sms.

    Een aantal interessante functionaliteiten vullen de mechanische antidiefstalsystemen aan: het voertuig kan vanop afstand geïmmobiliseerd worden, de deuren kunnen geblokkeerd worden en zelfs de motor kan in dringende gevallen stilgelegd worden.

    Ook fietsen kunnen beschermd worden met antidiefstalchips (bij sommige modellen worden die al in de fabriek geïntegreerd). Als de chip wordt geactiveerd, zendt de gps een signaal uit dat toelaat om de bewegingen van de fiets op een kaart te volgen.
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.