Ik wil een bewakingscamera installeren: hoe ga ik te werk?

Wanneer u als particulier een bewakingscamera wilt installeren op privéterrein, moet u rekening houden met een aantal verplichtingen die voortvloeien uit de camerawet, en met enkele bepalingen in verband met de bescherming van het privéleven.





Wat moet u zeker doen?

  • U moet ervoor zorgen dat uw camerabewakingssysteem correct is georiënteerd en dat de opgenomen beelden niet in strijd zijn met de bepalingen van de camerawet. U moet bijvoorbeeld een camera zo richten dat deze hoofdzakelijk of uitsluitend gericht is op uw eigendom. Als er toch een deel van het trottoir of de openbare weg te zien is op de beelden, moet dit tot een minimum worden beperkt.
  • U moet ten laatste een dag voor de ingebruikname van de bewakingscamera, uw installatie doorgeven aan de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL). Deze aangifte kunt u enkel elektronisch doen via de website van de CBPL (Aangifte indienen of beheren - Nieuwe thematische aangifte camerabewaking aanmaken). Deze applicatie geeft automatisch een aantal gegevens door aan de politie.
  • U bent verplicht een speciaal pictogram (van 10 x 15 cm) op te hangen aan de ingang van uw woning. De wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (of kortweg privacywet) verbiedt het filmen van personen zonder hun voorafgaande toestemming. Het feit ergens binnen te gaan waar het pictogram duidelijk zichtbaar aanwezig is, wordt beschouwd als een stilzwijgende toestemming.
  • Onder het pictogram zelf moeten ook bepaalde gegevens duidelijk worden vermeld over de verantwoordelijke van de verwerking van de beelden (naam, adres, e-mail), zodat iedereen die door een bepaalde camera wordt gefilmd, contact kan opnemen met de verantwoordelijke.



Goed om te weten ...



De thematische aangifte van het bewakingssysteem bij de CBPL brengt eenmalige kosten met zich mee.

De CBPL houdt een lijst bij van alle aangegeven camerabewakingssystemen, het zogenaamde openbaar register. U kunt dit vrij raadplegen zonder opgave van reden:

  • op de website van de CBPL via verschillende zoekcriteria (plaats, adres, naam van de verantwoordelijke ...);
  • op het kantoor van de CBPL in Brussel;
  • door schriftelijk een uittreksel van het openbaar register aan te vragen bij de CBPL.



In geval van twijfel



Voor meer informatie hieromtrent kunt u terecht op de website van de CBPL. In de rubriek FAQ vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen en hun antwoorden.

U kunt ook altijd contact opnemen met de CBPL op de volgende manieren:

  • op de website via het online contactformulier;
  • telefonisch op het nummer 02 274 48 00;
  • op het kantoor zelf (gelieve wel een afspraak te maken).

U vindt eveneens nuttige informatie op de site van de FOD Justitie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Ronse via het contactformulier of telefonisch via 055 33 70 33.