Aanpak van overlast

Gelet op de dalende evolutie van de klassieke criminaliteitscijfers en de verwachtingen van de inwoners van de stad Ronse vastgesteld bij de nationale en lokale bevolkingsbevraging, werd in het Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025 van de politiezone Ronse de aanpak van overlast weerhouden als enige prioriteit op het vlak van veiligheid en leefbaarheid. Binnen deze prioriteit werden 3 belangrijke subdomeinen bepaald, namelijk:

- Verkeer gerelateerde overlast

- Omgevingsoverlast

- Druggerelateerde overlast

Stadstuin

De voorbije 2 jaar hebben wij niet stil gezeten en werden al een aantal vooropgestelde doelstellingen uitgewerkt en geoperationaliseerd.

Zo werd onder andere vorig jaar een ANPR-netwerk in gebruik genomen. Op de belangrijkste toegangswegen tot de stad werden 6 sites voorzien van ANPR-camera’s die alle voorbijrijdende voertuigen fotograferen en vergelijken met de lijst van op te sporen personen. De politiezone beschikt nu ook over een mobiele ANPR. Verder werd het cameratoezicht uitgebreid op nieuwe hotspots. Voor het Kerstverlof zullen bij het begin van de bebouwde kom op de gewestwegen signalisatieborden worden geplaatst die de bestuurders aangeven aan welke snelheid zij rijden. Een mobiel systeem zal geplaatst worden waar zich punctueel problemen stellen. Deze toestellen registreren het aantal voertuigen dat te snel rijdt. De analyse hiervan zal ons toelaten onze bemande controles nog beter te oriënteren.

Voor de aanpak van sluikstort werd een partnerschap afgesloten met IVLA die verplaatsbare camera’s inzet in probleemgebieden. Op basis van hun vaststellingen, wordt door onze medewerkers een proces-verbaal opgesteld.

Bij bepaalde vormen van overlast worden - wanneer dit mogelijk is - specifieke overlastpatrouilles georiënteerd naar de betrokken plaatsen.

Heel wat overlastfenomenen zijn inbreuken die door justitie niet meer vervolgd werden. Om deze fenomenen lokaal gericht te kunnen aanpakken en straffeloosheid te vermijden, werden de Gemeentelijke Administratieve Sancties – kortweg GAS genoemd – 2 decennia geleden in het leven geroepen. Het eerste GAS-reglement van de stad Ronse dateert van 2005 en was aan een grondige herziening toe omdat enerzijds nieuwe fenomenen ontstonden en anderzijds de leeftijd van overtreders jonger werd.

In samenwerking met de preventiedienst van de stad Ronse, werd het GAS-reglement vernieuwd. Om de leesbaarheid en duidelijkheid te verbeteren, werden bestaande artikels herschreven en thematisch gebundeld (geluidsoverlast en openbare rust, horeca, evenementen, openbare orde en overlast-gedrag, afval, netheid van het openbaar domein, inname van het openbaar domein, dieren, … ).

Dit jaar werd de procedure plaatsverbod voor de eerste maal opgestart. Het gesprek met de betrokken personen waarbij hen werd meegedeeld dat bij nieuwe inbreuken  een plaatsverbod zal volgen, heeft voorlopig een gunstig resultaat.

De minimumleeftijd in het vorige GAS-reglement bedroeg 16 jaar. Wij stellen echter vast dat sommige minderjarigen al op veel jongere leeftijd overlast veroorzaken. Om die reden werd de leeftijd verlaagd naar 14 jaar zoals wettelijk mogelijk werd gemaakt. Let wel op, voor minderjarigen is altijd eerst een bemiddelingsprocedure voorzien. Wanneer deze mislukt, kan nadien toch nog een boete worden opgelegd.

De voorbije jaren zijn ook nieuwe fenomenen ontstaan die niet konden worden aangepakt via het vorige GAS-reglement. Voorbeelden van een aantal nieuwe fenomenen zijn:

  • Het betreden en rondhangen in verlaten gebouwen
  • Kat- en muisspel met politieambtenaren
  • Rondhangen en hinder veroorzaken op portieken
  • Werpen van voetzoekers
  • Gebruik van lachgas en achterlaten van lege hulzen
  • Overlast in parken en vraag naar parkreglementen
  • Knalpotterreur
  • Overlast in openbaren gebouwen zoals bibliotheek, Ververij, ROSCO, … en de vraag naar een intern regelement
  • Winkeldiefstallen met het oog op effectieve vervolging

Zo laten nieuwe artikels toe om indien nodig bvb. tijdelijk een voertuig of geluidsinstallatie in beslag te nemen om de overlast te doen ophouden. Het louter bezit van voetzoekers en lachgas is nu ook verboden omdat het gebruik zelden op heterdaad kan vastgesteld worden. Wie zich aan een controle van de politie onttrekt of weigert zijn identiteitskaart te tonen, riskeert nu ook een boete.

GAS 4 (parkeerovertredingen) en 5 (snelheid) werden niet weerhouden en zullen in Ronse verder via justitie worden afgehandeld.

Het nieuw reglement is geldig vanaf 1 januari 2022. Dit persmoment is de start van een uitgebreide communicatiecampagne om ervoor te zorgen dat de inwoners goed ingelicht worden van de inhoud van dit reglement en vooral waarom deze aanpassingen er zijn gekomen, namelijk de aanpak van storend gedrag om de leefbaarheid van onze stad verder te verbeteren.

Meer informatie en het volledig nieuw GAS-reglement vind je al op

https://www.ronse.be/nl/gas-reglement