Verslavingspreventie: een overzicht

In de maand januari stonden we op onze facebookpagina stil bij verslavingspreventie. 

 

Verslavingspreventie

CANNABIS



De effecten van cannabis kunnen enorm verschillen volgens de variëteit, de hoeveelheid en de manier van gebruik (roken, eten, drinken). Ook persoonlijkheid, vatbaarheid, verwachtingen, eerder gebruik en de omstandigheden waarin iemand gebruikt, spelen een rol.

Cannabis versterkt iemands stemming en gevoelens, zowel de positieve als de negatieve. Gebruikers kunnen zich heel licht of juist heel zwaar voelen. De cannabisroes verandert hun kijk op de werkelijkheid.

 

GOKKEN



De spanning van het winnen of verliezen maakt gokken aantrekkelijk, maar ook riskant. Ook al wordt er bij gokken niet echt een middel gebruikt, toch kan er verslaving ontstaan, die vergelijkbaar is met drug- of alcoholafhankelijkheid. Zo kan men op verschillende vlakken (financieel, relationeel, sociaal, ...) in de problemen geraken.

 

VLUCHTIGE SNUIFMIDDELEN (LACHGAS, LIJM, ... )



De effecten van vluchtige snuifmiddelen zijn uiteraard vooral afhankelijk van de dosis en de aard van het product. De meeste vluchtige snuifmiddelen komen via de longen rechtstreeks in het bloed terecht en bereiken zo de hersenen. In kleine dosissen hebben ze meestal een bewustzijnsveranderend effect, in grotere hoeveelheden zijn het verdovende middelen.

De voornaamste risico’s van vluchtige snuifmiddelen zijn geprikkelde slijmvliezen, misselijkheid, hartritmestoornissen, bewustzijnsverlies en hartstilstand. Ook de manier waarop ze gebruikt worden levert specifeke risico’s op, zoals verstikking of brandwonden. Op lange termijn zijn vluchtige snuifmiddelen vaak giftig en schadelijk voor organen als lever en nieren.

 

GAMEN 



Games zijn zo ontworpen dat ze spelenderwijs gamers motiveren om steeds verder en meer te spelen. De meeste gamers spelen recreatief en zonder problemen. Maar voor een kleine groep is deze vorm van vrijetijdsbesteding niet zonder risico’s. Voor een kleine groep zorgt gamen wel voor problemen en neemt gamen zoveel tijd in beslag dat het ten koste gaat van andere activiteiten zoals school, werk, ...

Wil je nagaan hoe riskant je gedrag is? Doe anoniem en vrijblijvend de zelftest voor volwassenen of minderjarigen en krijg meteen advies. 

https://www.druglijn.be/test-jezelf/

Labels