FOD Economie - Campagne om veilig online te shoppen

Ma 20.05.2019 - 15:31

"We boden 800 euro op een reis via een online veilingsite, maar toen we gewonnen hadden, bleek de reis opeens 3.100 te kosten." De jongste jaren horen we alsmaar meer dit soort verhalen over online oplichting. In 2018 kreeg de FOD Economie 248 meldingen over frauduleuze reisaanbiedingen, 43 % meer dan het jaar voordien.

Lees meer →

Uw plichten als fietser!

Do 02.05.2019 - 12:14

Als fietser bent u een zwakke weggebruiker. U wordt hiervoor extra in bescherming genomen door de wet. Maar dat betekent niet dat u geen verplichtingen heeft. U mag geen misbruik maken van de voorrang die u als fietser op bepaalde plaatsen heeft, want dan kunt u andere weggebruikers in gevaar brengen. U bent verplicht om de verkeerswetgeving na te leven om uw eigen veiligheid en die van anderen te garanderen. Daarnaast moet u ervoor zorgen dat uw fiets en uw uitrusting steeds in orde zijn.

Als fietser moet u steeds op het fietspad rijden. Volgens de verkeersregels moet u gebruikmaken van de oversteekplaatsen en wegen die voor fietsers bestemd zijn. U moet steeds de rechten van de andere zwakke weggebruikers respecteren. Onvoorzichtig rijgedrag is ook voor fietsers niet toegelaten. Fietsers hebben geen voorrang op een oversteekplaats voor fietsers. Ze mogen zich slechts voorzichtig op de oversteekplaats begeven en moeten op de naderende voertuigen letten.

Als u gaat fietsen in groep gelden er soms andere regels waaraan u zich moet houden.

Uw fiets moet aan verschillende technische eisen voldoen. Als u de weg op wil, dan moet uw fiets uitgerust zijn met:

  • een bel
  • goede remmen vooraan en achteraan; bij kinderfietsjes volstaat één rem
  • een wit of geel licht vooraan en een rood licht achteraan
  • een witte reflector vooraan en een rode reflector achteraan
  • reflectoren op de pedalen
  • reflectoren in de wielen of banden met een reflecterende zijkant

Kinderfietsen, koersfietsen en mountainbikes hoeven niet te zijn uitgerust zijn met lichten of reflectoren, tenzij u in het donker fietst.

Zelfs al is het niet verplicht toch kan het dragen van een helm of een fluohesje de veiligheid alleen maar ten goede komen en meer bepaald die van kinderen.

Opgelet!! Phishing sms!

Do 18.04.2019 - 15:47

Het Parket Oost-Vlaanderen is in samenwerking met de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar frauduleuze SMS berichten die sinds deze ochtend in naam van AXA worden verstuurd vanuit het verkort nummer 8128.

In een eerste bericht wordt een link gegeven om te voorkomen dat jouw rekening wordt opgeschort. Klik je op deze link, dan vragen ze om jouw kaartnummer en codes in te geven.

Ga hier zeker niet op in! Met deze gegevens wordt jouw rekening leeggehaald! Een bank vraagt nooit vertrouwelijke gegevens via SMS bericht.

Heb je de link toch al geopend en jouw gegevens ingegeven, contacteer dan zo snel mogelijk jouw bank of laat jouw bankkaart blokkeren via card stop op 070/344.344.

Heb je financieel nadeel, dan kan je klacht neerleggen bij de politie.

Informatie:

@parketOVL

http://www.om-mp.be/nl/uw-om/parketten-procureur-konings/oost-vlaanderen/persberichten

Pers.parketOVL@just.fgov.be