Laat je zien in het donker

Val op in het verkeer met goede fietsverlichting, reflectoren, een fluo hesje,... en laat je zien in het donker!

fietsverlichting

Welke verlichting is verplicht?

Vooraan is een wit of geel licht verplicht. Achteraan is het licht rood en 's nachts, bij helder weer, zichtbaar vanop een afstand van 100 meter. De lichten mogen knipperen, maar niet zo fel zijn dat ze verblinden. Richt je licht naar voor, het licht mag niet te hoog of laag afgesteld zijn.

De lichten moeten niet verplicht op je fiets zitten, je mag ze ook op je kledij of rugzak bevestigen. Overdag (bij goede zichtbaarheid) is het niet verplicht om fietsverlichting bij te hebben, maar je bent natuurlijk beter altijd voorbereid!

De lichten moeten vanaf het vallen van de avond tot het aanbreken van de dag aanstaan. Ook overdag, als de zichtbaarheid minder dan 200 meter is, moeten ze aan.

Welke reflectoren zijn verplicht?

Vooraan is een ​witte reflector verplicht, achteraan moet de reflector rood zijn. Op de pedalen zijn oranje reflectoren aangebracht. Aan elk wiel verhogen tussen de spaken twee oranje reflectoren of een witte reflecterende strook op de banden de zichtbaarheid. In tegenstelling tot de fietsverlichting horen reflectoren wel tot de standaarduitrusting van je fiets. Maak je reflectoren af en toe schoon.

Verplicht voor fietsen én voortbewegingstoestellen

Deze wettelijke verplichting over verlichting geldt niet alleen voor fietsen, maar ook voor voortbewegingstoestellen waarmee men sneller dan stapvoets kan rijden. Dus ook gebruikers van hoverboards, (elektrische) steps, skateboards, monowheels, segways, enzovoort moeten vooraan en achteraan een licht hebben als het donker is.

Voor voetgangers gelden deze verplichtingen niet (behalve als ze in groep wandelen), maar ook wie zich te voet in het verkeer begeeft wanneer het donker is, maakt zich best zo zichtbaar mogelijk.

Er zijn echter een aantal uitzonderingen. reflectoren zijn niet verplicht als standaarduitrusting, maar wel sterk aangeraden op:

Fietsen met kleine wielen 

Op fietsen met wielen van maximum 50 cm diameter (banden niet inbegrepen) zijn wielreflectoren niet verplicht. 

➔ Opgelet! Als je hier 's nachts of in omstandigheden met minder dan 200 meter zicht mee rijdt ben je weer wél verplicht om alle reflectoren te hebben.

Koersfietsen

Fiets met koersstuur, zonder bagagedrager achteraan, en met banden met een doorsnede van maximum 25 mm. 

➔ Opgelet! Als je hier 's nachts of in omstandigheden met minder dan 200 meter zicht mee rijdt ben je weer wél verplicht om alle reflectoren te hebben. De witte reflector vooraan en de rode achteraan zijn overdag ook verplicht voor koersfietsen als ze minstens één spatbord hebben.

Alle-terrein-fietsen

Fiets zonder spatborden, zonder bagagedrager achteraan, met minstens twee versnellingsraderen bediend vanaf het stuur, en met banden met een doorsnede van minimum 38 mm (voor wielen met een diameter van 65 cm) of 32 mm (voor wielen met een diameter van 70 cm). 

➔ Opgelet! Als je hier 's nachts of in omstandigheden met minder dan 200 meter zicht mee rijdt ben je weer wél verplicht om alle reflectoren te hebben.

Kies voor verlichting die ook werkt als u stilstaat

Als fietser staat u soms ook stil in het verkeer, bijvoorbeeld aan een kruispunt. Ook dan is het belangrijk zichtbaar te blijven. Kies daarom een verlichting die ook werkt als u stilstaat.

Sommige lichten, vooral oudere dynamoverlichting, werken niet goed wanneer de weg nat is. Het spreekt voor zich dat u die lichten best vervangt of extra lichten gebruikt wanneer het regent.

Bron: Fietsersbond en FOD economie

Labels