Zelfdoding binnen ons grondgebied

In onze politiezone ligt het aantal zelfmoorden tamelijk hoog, we noteerden tot op vandaag een 20 tal pogingen en 5 effectieve zelfmoorden. Ruwweg maakt dit 1 feit per maand. Een cijfer dat redelijk hoog ligt wanneer we rekening houden dat het leven een zo belangrijk gegeven is en zelfmoord voor de achterblijvers altijd diepe sporen na laat.

Daarom willen we even stilstaan bij : Zelfdoding bij jongeren

De examentijd is vaak een moeilijke periode. Uit cijfers van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat bij scholieren en studenten meer zelfdodingen gebeuren tijdens de "stressmomenten" in het schooljaar zoals rapportmomenten, de bloktijd en de examenperiode. In de meer rustige maanden (juli en bij scholieren ook augustus en september) zijn er juist minder zelfmoorden dan verwacht.

Toch hebben de zelfmoordgedachten of het zelfmoordgedrag niet louter te maken met een slecht examen of rapport, of een te hoge studiedruk. Het blijkt vooral af te hangen van hoe iemand deze gebeurtenissen of periode ervaart. Sommige mensen zijn kwetsbaarder omdat ze een laag zelfbeeld hebben en perfectionistisch zijn. Anderen hebben een grote faalangst of hebben op hun jonge leeftijd al te veel negatieve levenservaringen gehad. Vandaar dat ook jongeren met prima schoolresultaten maar met bijvoorbeeld veel faalangst, in zo'n periode van stress de pedalen kunnen verliezen. Niet zelden is er sprake van een onderliggende depressie, waardoor er een groter risico is op suïcidaal gedrag.

Er is nooit een eenduidige oorzaak. Als problemen zich opstapelen en beschermende factoren ontbreken, dan zal iemand makkelijker aan zelfdoding beginnen denken. Als iemand steun van vrienden en familie krijgt, en een goed zelfbeeld heeft, dan is het risico kleiner.

Zelfmoord preventie

Hulpverleningsdiensten waar men terecht kan:

  • De Zelfmoordlijn (02/649 95 55) is de anonieme (gratis) telefonische hulplijn van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Personen met suïcidale gedachten, maar ook mensen uit hun omgeving, hulpverleners en nabestaanden kunnen bij de Zelfmoordlijn terecht voor een hulpverlenend gesprek.

  • De Werkgroep Verder behartigt de belangen van nabestaanden na zelfdoding door het coördineren, organiseren en ondersteunen van initiatieven voor nabestaanden van zelfdoding in Vlaanderen. Hun doel is sensibiliseren, de opvang van nabestaanden verbeteren en het thema "rouw na zelfdoding" bespreekbaar maken in onze samenleving.

  • Bij de lokale politie- preventiedienst centraal telefoonnummer 02/452.50.05 of op de dienst zelf: 02/456.08.81 en je vraagt naar Hoofdinspectuers Luc De Geyndt of Koen Luppens.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels