Gemeente Asse is op zoek naar nieuwe VIN-leden

Do 02.05.2019 - 15:01

Het Veiligheid Informatie Netwerk (VIN) bestaat intussen reeds enkele jaren. De samenwerking tussen de wijkwerking van de lokale politie, dienst integrale veiligheid en onze geëngageerde burgers van het VIN is een succes gebleken. Dankzij de extra oren en ogen op straat van de VIN-medewerkers werden heel wat problemen gemeld en sneller opgelost.

Ben jij een inwoner van Asse die zich samen met politie en de dienst integrale veiligheid wil inzetten om te werken aan een veilige buurt? Ben je bereid om vragen van je buren aan ons door te geven en politie-informatie te verspreiden in je buurt? Dan zijn wij op zoek naar jou! Stel je vandaag nog kandidaat om lid te worden van het Veiligheid Informatie Netwerk!

Meer weten of je kandidatuur indienen? De dienst Integrale Veiligheid vertelt je er graag meer over! integraleveiligheid@asse.vera.be of 02 466 18 03

Fiets al laten graveren?

Di 16.04.2019 - 9:53
Bike 1992996 1280

Het loont zeker de moeite om jouw fiets te laten graveren met jouw uniek rijksregisternummer. De gravure maakt de tweewieler minder aantrekkelijk voor dieven en bovendien kan de fiets, indien gestolen, gemakkelijker terugbezorgd worden. Bij een fietsgravering wordt jouw uniek rijksregisternummer aangebracht op jouw fietsframe. We gebruiken hiervoor een label dat zeer moeilijk te verwijderen is.

Voor het gratis markeren van je fiets kan je terecht bij de dienst preventie van de politiezone. Maak een afspraak via het nummer 02 456 08 81 of via e-mail: sandra.vanderkelen@police.belgium.eu / dorien.denijs@police.belgium.eu. Of kom gewoon langs bij een fietsgraveeractie. Deze worden regelmatig georganiseerd op verschillende locaties in de politiezone.

De volgende fietsgraveeracties zullen doorgaan op:

  • Maandag 13/05/2019: jaarmarkt Peizegem van 16 uur tot 19 uur
  • Woensdag 29/05/2019: buurtfeest Breughelbroek Zellik van 14 uur tot 17u.30
  • Zondag 23/06/2019: rommelmarkt 'Eiffel rommelt' bij sportcomplex Merchtem van 10 uur tot 16 uur

Vergeet zeker jouw identiteitskaart niet mee te brengen!

Relay hacking: keyless entry autodiefstal voorkomen

Do 11.04.2019 - 15:49
Start 83084 1280

Er wordt steeds vaker gesproken over keyless entry autodiefstal oftewel 'relay hacking'. Waarschijnlijk heb je de term al eens voorbij zien of horen komen op televisie, in de krant of op internet. Keyless entry diefstal is een nieuwe, hightech vorm van voertuigcriminaliteit die steeds vaker door autodieven wordt gebruikt.

Via 'relay hacking' kunnen voertuigcriminelen héél gemakkelijk en héél snel een auto met een keyless entry systeem stelen. Dankzij een keyless entry systeem hoeft een auto-eigenaar zijn autosleutel niet meer in het autoslot te steken. Door middel van een start/stop systeem kan de auto worden gestart, mits je de sleutel bij je hebt…

Hoe gaan autodieven te werk bij keyless entry diefstal?

Autodieven gaan tegenwoordig slim (of eigenlijk sluw) te werk: ze hebben géén autosleutel of transponder meer nodig om ongemerkt een auto te kunnen stelen. Door middel van geavanceerde hardware kunnen criminelen auto's -uitgerust met keyless entry- op afstand ontgrendelen. In een mum van tijd en volkomen ongemerkt, zelfs vanaf jouw eigen oprit.

Voor 'relay hacking' hoeft men namelijk alléén maar binnen een straal van 6 meter tot jouw autosleutel te geraken. Zelfs de muren van je woning houden keyless entry diefstal niet tegen… Wanneer de crimineel in kwestie binnen het afstandsbereik van 6 meter tot jouw autosleutel staat, heeft hij slechts twee kleine kastjes nodig om jouw auto te stelen: een ontvanger en een zender ten behoeve van RFID: radio frequency identification.

Met de ontvanger wordt het digitale signaal van jouw autosleutel opgevangen. Vervolgens wordt het signaal gekopieerd en versterkt (verlengd en draadloos doorgestuurd naar een zender). Deze zender bootst het signaal na en stuurt het naar jouw auto. Dit fenomeen wordt ook wel 'relay hacking' of 'keyless entry hacking' of 'Signal Amplification Relay Attack' (SARA) genoemd.

Keyless entry autodiefstal voorkomen…

Autodiefstal door middel van radiofrequentie-identificatie van het keyless entry systeem van een auto is relatief gemakkelijk te voorkomen:

  • Berg autosleutels met draadloze transponder binnenshuis goed op: liever niet te dicht bij buitenmuren.
  • Een gemakkelijke en goedkoop middel ter preventie van 'relay hacking' is de aanschaf van een stalen sleutelkistje
  • Of bij voorkeur een RFID SECPAC: een beschermhoes voor radiotransponders, bestaande uit 6 lagen die het uitgaande radiosignaal van je autosleutel verstoren (afschermen en blokkeren).

Aluminiumfolie blokkeert en verstoort nét als staal het signaal van een draadloze autosleutel, dus bij gebrek aan beters kun je jouw transponder in zilverfolie wikkelen. Zodoende kan het signaal minder gemakkelijk worden opgevangen. Een aluminium opbergblik is overigens ook een prima sleutelopbergplaats; hetzelfde geldt voor een koelkast.

Bovendien is het belangrijk dat je autosleutel zich niet binnen 6 meter van buitenmuren bevindt.

Draadloze autodiefstal tijdens uitjes

Stel, je pakt een terrasje of pikt een bioscoopje… Je doet je autosleutel in je broekzak en hebt een gezellige avond… Helaas kunnen criminelen in dezelfde ruimte aanwezig zijn met als doel het signaal van jouw autosleutel op te vangen met een signaalversterker.

Nadat men dit radiosignaal heeft opgepikt, wordt het signaal versterkt en doorgestuurd naar een handlanger. Diegene maakt vervolgens moeiteloos jouw autoportier open en kan onverhoopt wegrijden. Wil je 'relay hacking' voorkomen? Dan is er eigenlijk maar één optie: keyless entry in zijn geheel uitschakelen in het computermenu van jouw auto.

Het is óók mogelijk om je auto extra te laten beveiligen. Door het toepassen van een aanvullend autobeveiligingssysteem maak je het autodieven extreem lastig. Zo verklein je de kans op autodiefstal. Een andere optie is om een startonderbreker op je anti-diefstalsysteem te laten installeren. Hiermee kun je jouw auto op afstand blokkeren.