Actie fietsgraveren

Vr 18.08.2017 - 19:00

- Op maandag 21/08 staan we tussen 10u en 12u op de jaarmarkt in WEMMEL aan de tent van de gemeente ter hoogte van de kruising van de Markt en Steenweg op Merchtem.
- Op dinsdag 22/08 staan we tussen 10u en 12u op de jaarmarkt in MERCHTEM aan de kiosk van de gemeente te hoogte van de Reedijk.
VERGEET NIET om je rijksregisternummer(staat achteraan op je identiteitskaart) mee te brengen

Hieronder enkele preventietips om een fietsdiefstal te vermijden:

Laat uw fiets graveren: Zo krijgt uw fiets een uniek nummer (uw rijksregisternummer) in het frame gekrast. Op de bijgeleverde fietspas noteert u zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets. Het graveren op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gegraveerde fiets wordt terug gevonden kan de politie hem makkelijk terugbezorgen.
Laat uw fiets nooit achter op donkere plaatsen: Maak uw fiets vast op plaatsen die verlicht zijn. Ontneem de potentiële dieven de mogelijkheid om uw fiets in alle rust te stelen. Verlichte plekken en de aanwezigheid van volk werken ontradend. Mogelijke dieven zullen minder geneigd zijn deze plaatsen op te zoeken om hun gangetje te gaan.
Gebruik een stevig slot om uw fiets vast te leggen: Degelijke beugelsloten(U-sloten) geven de beste beveiliging. Cijfersloten en dunnen kettingen bieden weinig bescherming. Kettingen zijn in orde op voorwaarde dat u voor geharde stalen uitvoering kiest. Maak de ketting vast met een stevig slot (best een discusslot). Een dure ketting is zinloos met een zwak slot. Vaak ook zijn krulkabelsloten gemakkelijk door te knippen.

Bevestig uw fiets zo veel mogelijk aan een vast voorwerp zoals een fietsrek of een fietsbeugel: De dief kan uw fiets niet meenemen om later op een rustige plek het slot te openen. Met een beugelslot of een ketting kan u uw rijwiel aan een vast voorwerp bevestigen (maar niet aan verkeerspalen!). Heel wat fietsrekken zijn er speciaal voor ontworpen.
Maak het de dief zo moeilijk mogelijk: Elke vorm van tijdverlies zal de dief afschrikken. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende sloten gebruiken. Het openen van meerdere sloten vergt immers meer tijd. Hebt u nog een goedkoop slot liggen, gebruik dit in combinatie met een stevig slot.
Gebruik de sloten op de juiste manier: Een beugelslot maakt u (indien mogelijk) laag bij de grond vast. Kettingsloten en krulkabelsloten bevestigt u echter beter hoog en los. Hoog van de grond is een betonschaar moeilijk te hanteren en een loshangende ketting bemoeilijkt het doorzagen. Leg uw fiets ook altijd vast als u maar eventjes weg bent.
Doe altijd aangifte bij diefstal: Jaarlijks worden heel wat fietsen teruggevonden die niet kunnen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar omdat deze geen aangifte deed. Bij een aangifte beschrijft u zoveel mogelijk details van de fiets.

Contactpersoon fietsgraveren : INP Sandra Vander Kelen: Tel. 02/456.08.81 email-adres: sandra.vanderkelen@amow.be

Ik ga op vakantie, maar ik bescherm mijn huis...

Ma 03.07.2017 - 13:41
Op vakantie

Of u nu voor enkele dagen of voor een volledige maand op vakantie vertrekt, vergeet niet om een minimum aan maatregelen te treffen om zo min mogelijk dieven aan te trekken. Hier geven wij een samenvatting van een aantal aanbevelingen die op de website van de FOD Binnenlandse Zaken op een heel methodische manier zijn weergegeven. Houd er rekening mee dat het hier alleen gaat over risico's op diefstal of inbraak, niet over bescherming tegen brand.

Te treffen maatregelen voor het vertrek:

• Wees discreet over uw reis, laat geen bericht achter (ook niet op Facebook) om te zeggen dat u er niet bent.

• Vraag de lokale politie om extra bewaking van uw woning tijdens haar patrouilles.

• Maak een lijst van waardevolle voorwerpen, maak foto's en zoek de serienummers en bijzonderheden op. Bewaar deze lijst, samen met de facturen, garantiebewijzen en foto's op een veilige plek. Zorg ervoor dat niemand deze van buitenaf kan bemachtigen.

• Bewaar uw kostbaarheden (juwelen, notariële akten ...) op een veilige plaats, bijvoorbeeld in een bankkluis. Als dit niet mogelijk is, verspreid ze dan over verschillende ruimtes van uw huis of appartement.

• Denk aan alle aanwijzingen die duidelijk maken dat er niemand in het huis is en vermijd dat men uw afwezigheid gemakkelijk opmerkt: vraag aan een vriend of een buur om de post binnen te halen, het gras te maaien, de luiken open en dicht te doen enzovoort.

• Ruim ladders en andere spullen die een dief zou kunnen gebruiken op.

• Sluit de deuren, ramen, hekken (sloten ...) enzovoort.

• Vertrek op een onopvallende manier ondanks uw enthousiasme over de komende vakantie!

112-filmpje voor kids!

Wo 14.06.2017 - 11:53

Stel dat er iets met jou gebeurt en je bent alleen thuis met je kind, weet jouw kind dan wat er hem of haar te doen staat?

112 SOS maakte een filmpje gebaseerd op het verhaal van een 6-jarige jongeman die zijn moeder redde door de hulpdiensten te verwittigen.

In het filmpje is te zien hoe de kinderen moeten handelen en welke informatie ze best meegeven aan de calltaker.

Bekijk het filmpje met je kind en zorg dat ook zij weten wat te doen in noodsituaties!

De belangrijkste aspecten van een noodoproep komen aan bod in het filmpje:

• leer het noodnummer 112 uit je hoofd
• wanneer moet je 112 bellen
• wat moet je zeker zeggen als je 112 belt: waar ben je, wat is er gebeurd, zijn er gewonden.
• bel niet naar 112 om een grapje uit te halen.

http://www.youtube.com/watch?v=Dhxbt5ya0qw