Hoe verkleint u de kans op een inbraak bij u thuis?

Di 03.10.2017 - 15:21
Dief13

De winter staat weer voor de deur! De dagen worden korter en de nachten langer.
Naast een flinke dosis gezelligheid, betekent dit helaas ook dat inbrekers minder kans hebben om gezien te worden.

Daarom organiseert de Preventiedienst van de PZ AMOW één informatie-avond rond "inbraakpreventie in woningen" per gemeente.
Hierop zullen de inwoners tal van tips krijgen om hun woning beter te beveiligen.
Want door een aantal eenvoudige maatregelen te nemen, kan u zelf het risico op een inbraak reeds aanzienlijk verminderen.
Onderzoek wijst namelijk uit dat inbrekers gemiddeld 3 minuten proberen om een woning binnen te dringen.
Duurt het langer, dan geven ze het meestal op en zoeken een ander slachtoffer.
Inbraakpreventie komt er dus vooral op neer potentiële daders zo lang mogelijk bezig te houden.

Op volgende data kan u een info-avond bijwonen:

  • in Wemmel op woensdag 11/10/2017 om 19.30 uur in gemeentecomplex De Zijp
  • in Opwijk op maandag 16/10/2017 om 20.00 uur in CC Hof Ten Hemelrijk
  • in Merchtem op woensdag 18/10/2017 om 20.00 uur in gemeentezaal Sint Gudula - Hamme
  • in Asse op woensdag 25/10/2017 om 20.00 uur in CC Asse.

Deze informatie-avonden zijn gratis en inschrijven vooraf hoeft niet.

Wij hopen u talrijk te mogen begroeten!

Aan jonge mensen die iemand verloren hebben in hun naaste omgeving

Ma 04.09.2017 - 11:34
Rouwkost kaartje voorkant emt marge

UPDATE: deze enquête is nu afgesloten, bedankt aan iedereen die deze heeft ingevuld en/of gedeeld. Vanaf 15 december is de website online.

Als slachtofferbejegenaar bij de politie tracht ik een eerste opvang te bieden aan nabestaanden na een plots en traumatisch overlijden om hen vervolgens door te verwijzen naar de hulpverlening.
Ik heb ervaren dat dit vooral met jonge mensen (13 - 23 jaar) om diverse redenen niet altijd evident is.

Daarom wil ik, samen met enkele jonge nabestaanden, een website uitwerken met de bedoeling deze leeftijdsgroep te ondersteunen.
De bedoeling is het verstrekken van praktische informatie over de werking van politie en het gerecht in deze situaties.
Ook wordt hierin beschreven wat kan helpen om met het verlies om te gaan en tenslotte worden de verschillende hulpverleningsmogelijkheden voorgesteld.

Heb je zelf een verlies ervaren van iemand uit je directe omgeving en/of wil je mee helpen aan deze website door je ervaring te delen?
Vul dan onderstaande korte vragenlijst volledig ANONIEM in.
Er zijn geen verkeerde antwoorden.
Je kan deze Facebook-post ook altijd delen als je wilt helpen.

De vragenlijst kan ingevuld worden tot 30 september 2017 via onderstaande link:
http://kwiksurveys.com/s/IUIuEJXG

Luc De Geyndt
Verantwoordelijke slachtofferbejegening PZ AMOW

Actie fietsgraveren

Vr 18.08.2017 - 19:00

- Op maandag 21/08 staan we tussen 10u en 12u op de jaarmarkt in WEMMEL aan de tent van de gemeente ter hoogte van de kruising van de Markt en Steenweg op Merchtem.
- Op dinsdag 22/08 staan we tussen 10u en 12u op de jaarmarkt in MERCHTEM aan de kiosk van de gemeente te hoogte van de Reedijk.
VERGEET NIET om je rijksregisternummer(staat achteraan op je identiteitskaart) mee te brengen

Hieronder enkele preventietips om een fietsdiefstal te vermijden:

Laat uw fiets graveren: Zo krijgt uw fiets een uniek nummer (uw rijksregisternummer) in het frame gekrast. Op de bijgeleverde fietspas noteert u zoveel mogelijk kenmerken van uw fiets. Het graveren op zich biedt geen garantie tegen diefstal, maar als een gegraveerde fiets wordt terug gevonden kan de politie hem makkelijk terugbezorgen.
Laat uw fiets nooit achter op donkere plaatsen: Maak uw fiets vast op plaatsen die verlicht zijn. Ontneem de potentiële dieven de mogelijkheid om uw fiets in alle rust te stelen. Verlichte plekken en de aanwezigheid van volk werken ontradend. Mogelijke dieven zullen minder geneigd zijn deze plaatsen op te zoeken om hun gangetje te gaan.
Gebruik een stevig slot om uw fiets vast te leggen: Degelijke beugelsloten(U-sloten) geven de beste beveiliging. Cijfersloten en dunnen kettingen bieden weinig bescherming. Kettingen zijn in orde op voorwaarde dat u voor geharde stalen uitvoering kiest. Maak de ketting vast met een stevig slot (best een discusslot). Een dure ketting is zinloos met een zwak slot. Vaak ook zijn krulkabelsloten gemakkelijk door te knippen.

Bevestig uw fiets zo veel mogelijk aan een vast voorwerp zoals een fietsrek of een fietsbeugel: De dief kan uw fiets niet meenemen om later op een rustige plek het slot te openen. Met een beugelslot of een ketting kan u uw rijwiel aan een vast voorwerp bevestigen (maar niet aan verkeerspalen!). Heel wat fietsrekken zijn er speciaal voor ontworpen.
Maak het de dief zo moeilijk mogelijk: Elke vorm van tijdverlies zal de dief afschrikken. Zo kunt u bijvoorbeeld verschillende sloten gebruiken. Het openen van meerdere sloten vergt immers meer tijd. Hebt u nog een goedkoop slot liggen, gebruik dit in combinatie met een stevig slot.
Gebruik de sloten op de juiste manier: Een beugelslot maakt u (indien mogelijk) laag bij de grond vast. Kettingsloten en krulkabelsloten bevestigt u echter beter hoog en los. Hoog van de grond is een betonschaar moeilijk te hanteren en een loshangende ketting bemoeilijkt het doorzagen. Leg uw fiets ook altijd vast als u maar eventjes weg bent.
Doe altijd aangifte bij diefstal: Jaarlijks worden heel wat fietsen teruggevonden die niet kunnen terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar omdat deze geen aangifte deed. Bij een aangifte beschrijft u zoveel mogelijk details van de fiets.

Contactpersoon fietsgraveren : INP Sandra Vander Kelen: Tel. 02/456.08.81 email-adres: sandra.vanderkelen@amow.be