Honden en katten online aanbieden? Verboden!

Bijna dagelijks zie je ze wel eens voorbij komen tijdens het scrollen, de lieve honden- of kattensnoetjes die online via bv. sociale media te koop worden aangeboden of zelfs gratis worden weggegeven! Maar wist je dat dit eigenlijk verboden is? Wat mag je dan wel? En waar moet je allemaal op letten? Lees er hieronder meer over.

Honden en katten

HK-nummer

Het online aanbieden van honden en katten is voor iedereen verboden. Enkel wanneer je een geldige erkenning (oftewel HK-nummer) hebt van Dierenwelzijn Vlaanderen is het wel toegelaten. Zo een HK-nummer is verplicht voor alle honden- en kattenkwekerijen, dierenasielen, dierenpensions en dierenhandelszaken. Om zo een HK-nummer te kunnen krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Je kan er alles over vinden op de website van de Vlaamse Overheid!

De aankoop of adoptie van een dier 

Heb je goed nagedacht over het aankopen of adopteren van een dier? Heb je voldoende tijd, ruimte en financiële middelen om het beestje de aandacht en verzorging te geven dat het verdient? Dan kan je zoektocht naar een huisdier beginnen en daar geven we je graag enkele tips bij!

Waar kan je een dier kopen of adopteren 

  • Dierenasielen zitten vol met honden, katten en knaagdieren die op zoek zijn naar een nieuwe, warme thuis. Misschien is die warme thuis wel bij jou? 
  • Bij dierenhandelszaken kan je terecht voor bijvoorbeeld vissen, vogels en reptielen. Honden en katten zal je er niet vinden aangezien de verkoop van deze dieren in principe verboden is in dierenhandelszaken. Zij moeten een erkenning hebben van de dienst Dierenwelzijn. Het gele erkenningcertificaat (met daarop de naam van de zaak, het erkenningsnummer, het adres en de diersoorten die de zaak mag verkopen) moet ook uithangen in de zaak. 
  • Ook erkende kwekers van honden en katten hebben een erkenning van de dienst Dierenwelzijn. Kattenkwekers moeten altijd zo een erkenning hebben, hondenkwekers wanneer ze minstens 3 nesten per jaar hebben. 

Meer info over her kopen of adopteren van een dier kan je terugvinden op de website van Huisdierinfo

 

Kopen via het internet

De belangrijkste tip die we willen meegeven: Koop geen dier dat je niet fysiek hebt gezien! Ga langs bij de verkoper zodat je kan zien in welke omstandigheden het dier leeft, stel verschillende vragen aan de verkoper (zoals waarom hij/zij het dier juist verkoopt) en vraag de ouderdieren te mogen zien (zodat je de grootte kan inschatten, of ze gezond zijn, in goede omstandigheden leven,...). Koop dus ook zeker geen dier via een tussenpersoon!

Wees kritisch en koop geen dieren uit medelijden. Hierdoor kunnen bepaalde praktijken zoals broodfok in stand gehouden worden en is de aankoop van het dier ook vaak onbezonnen. Wantoestanden kan je steeds melden aan de dienst Dierenwelzijn Vlaanderen.

Meer info en tips over het kopen van dieren via het internet kan je vinden op de website van Huisdierinfo.

 

Waar moet je op letten als je een dier koopt? 

Eender waar je een dier koopt, zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten. Zo moet een hond minstens 8 weken oud zijn, een paspoort hebben, de basisvaccinaties gekregen hebben, gechipt zijn en ook geregistreerd zijn in de databank DogID. Ook zijn zaken zoals bijvoorbeeld de vacht en ogen van het diertje belangrijk om op te letten! 

Meer info en zaken waar je op moet letten als je een dier koopt, kan je vinden op de website van Huisdierinfo.

 

Op zoek naar een nieuwe thuis voor jouw hond of kat?

We hebben jammer genoeg geen glazen bol, dus we kunnen ook niet voorspellen wat er in de toekomst zal gebeuren. Soms kan je als eigenaar niet meer zorgen voor jouw dier zoals je dat zou willen. Bijvoorbeeld wanneer je een grote hond hebt die veel plaats nodig heeft, maar je naar een klein appartement verhuist. Dan wil je als eigenaar een zo goed mogelijke thuis vinden voor je geliefde hond of kat, maar hoe begin je daar aan? Wat mag je niet doen? En wat zijn jouw verantwoordelijkheden als verkoper? Meer info hierover kan je terugvinden op de website van Huisdierinfo.

Wat als je een hond verkoopt of weggeeft?

  • Je mag een hond pas verkopen of weggeven wanneer hij/zij minstens 8 weken oud is. 
  • Je hond moet gechipt zijn en moet geregistreerd zijn in een centrale databank (DogID)
  • Jij bent als verkoper verantwoordelijk voor de wijzigingen van de gegevens van de verantwoordelijke van de hond bij DogID

Meer info hierover kan vinden op de website van Huisdierinfo.

 

Wat als je een kat verkoopt of weggeeft? 

  • Je kat moet minstens 12 weken oud zijn alvorens je hem/haar mag verkopen of weggeven. 
  • Je kat moet gechipt en geregistreerd zijn, maar ook gecastreerd/gesteriliseerd. Als verkoper ben jij hier verantwoordelijk voor en moet je de kosten dragen, ook als je de kat gratis zou weggeven
  • Jij bent als verkoper verantwoordelijk voor de wijzigingen van de gegevens van de verantwoordelijke van de kat. Deze gegevens moet je zelf aanpassen. 

Meer info hierover kan je vinden op de website van Huisdierinfo

 

Ter adoptie naar een asiel brengen 

Verzamel zoveel mogelijk info over jouw dier. Op die manier is het asiel goed geïnformeerd en kunnen ze gericht op zoek gaan naar een nieuwe thuis. Dit helpt ook vaak om een adoptie te versnellen!

Labels