Geluidsoverlast in de buurt

Geluidsoverlast en de wet

We wonen in Belgie en vooral in Vlaanderen zo dicht op elkaar dat het vrijwel onmogelijk is de buren niet te horen, ook normale geluiden dringen regelmatig tot de woning door en uiteraard kunt u ook hier last van hebben.

Er is bijgevolg een onderscheid tussen de normale geluiden, zowel bij dag als 's nachts en abnormale geluiden.

Wat zijn normale geluiden ?

Geluid dat geproduceerd wordt door "normaal" te leven in het huis, in de tuin, de buurt, de straat enz… . De man of vrouw heeft helemaal niet de bedoeling zijn buren te storen. Er is wat we noemen geen opzet.

Nochtans bestaat de kans dat er iemand is die het geluid ervaart als lawaai. En lawaai beschouwen de meesten als storend.

De komende periode van hopelijk warme zomeravonden waarbij er straat -en tuinfeesten worden georganiseerd of het streepje muziek bij de bbq zijn typische voorbeelden. Denk je maar in; een student moet nog enkele dagen flink studeren, hij is gesteld op rust, kalmte en stilte maar de buren organiseren een feestje in de tuin !

Wat kan er gedaan worden ? Naar de telefoon grijpen en de politie bellen ? Misschien niet onmiddellijk zo een goed idee…

Soms zijn mensen zich er totaal niet van bewust dat bepaald gedrag overlast oplevert voor anderen. Het is dan ook goed mogelijk dat de overlast alleen al door een vriendelijk gesprek kan worden verholpen. Een gouden raad: hol niet naar de buren als je nog boos bent ! Wellicht is het ook mogelijk dat u samen een tussenweg vindt waardoor beide partijen tevreden zijn. Er zijn vele simpele oplossingen die de geluidsoverlast kunnen verminderen zoals bijvoorbeeld een onderlinge afspraak te maken i.v.m. de aanvang of het stoppen.

Lukt het niet dan kan er misschien een buurtbemiddelaar worden ingeschakelen

Een buurtbemiddelaar kan u helpen om te praten over de overlast met de buren. In sommige gemeenten zijn ze aangesteld of werkzaam. Buurtbemiddeling wordt gedaan op vrijwillige basis en men probeert verdere escalatie voorkomen worden.



een andere oplossing kan zijn om de wijkagent in te schakelen

Een wijkagent of buurtagent is een gewone agent die weet wat er in de buurt speelt. Deze agent kunt u benaderen als u hem ziet lopen op straat of u kunt telefonisch contact opnemen. Voor het telefoonnummer van uw wijkagent kunt u terecht op de website van de politie: www.amow.be.

De wijkagent kan je verder helpen bij de overlast door advies te geven, even samen te praten.

Onze ervaring leert dat politie tussenkomsten de kloof tussen de buurtbewoners alleen maar groter wordt wanneer mensen niet meer met elkaar willen praten, of wanneer zonder meer de politie wordt ingeschakeld.

Geluidsoverlast in de buurt, het kan verholpen worden !

Voorkom de overlast !

Een aantal tips.

  1. een goede buur is goud waard, een vriendelijk gebaar, een goeie dag doet wonderen.
  2. Leer kinderen rekening houden met de buren.
  3. Geef aan je buren door dat je een feestje organiseert en kom tot een afspraak.
  4. Demp het geluid wanneer het donker wordt i.p.v. de muziek harder te zetten.

Voorkomen van overlast door lawaai, wederzijds respect, blijven praten; het zijn allemaal aanbevelingen die het woonplezier in de buurt verhogen.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels