Diversiteit ook binnen Amow

Geachte heer/mevrouw,

Al meteen bij het opstarten van de geïntegreerde politie op twee niveaus werd er aandacht besteed aan het onderwerp "diversiteit". Daarmee willen we zeker niet bedoelen dat er vroeger geen oog was voor diversiteit bij de gemeentelijke politie en/of rijkswacht. Het tegendeel is waar maar inmiddels is het bewaken van diversiteit een opdracht geworden voor politionele instanties.

Elke groep, elk individu in onze gemeenschap moet gelijke kansen krijgen. Zowel op het vlak van studie, vrije tijd maar evenzeer op de werkvloer moet dit het geval zijn.

De meisjes zijn welkom bij de lokale politie AMOW

Divers zijn wil zeggen dat men anders is. Anders zijn is niet erg, iedereen verschilt van zijn medemens dit maakt het leven pas boeiend. Het is de rijkdom van de mensheid. Maar anders zijn mag niet betekenen dat er aan iemand andere normen , waarden , rechten of plichten worden toegekend. In eerste instantie wordt hierbij gedacht aan bijvoorbeeld verschillen in ras, huidskleur of etnische afstamming maar het "anders" zijn reikt veel verder.

Er zijn mannen en vrouwen, gehuwden, ongehuwden, samen levende partners, rijken, minder begoeden, gezonde, zieke, mindervaliden, steuntrekkende, gelovigen, vrijzinnigen enz… kortom het verschillen van personen kan op vele manieren.

Dat er geen onderscheid gemaakt wordt in onze gemeenschap is een taak die o.a. door de politie wordt nagegaan. De instrumenten zoals de anti-racismewet en de anti-discriminatiewet zijn de middelen hiervoor.

De politie moet een afspiegeling zijn van de maatschappij. Het is bovendien niet meer dan normaal dat ook de lokale politie hiervoor aandacht heeft. Onze politiezone AMOW poogt in haar personeelsbeleid voldoende aandacht te schenken aan het begrip diversiteit.

Nemen we bijvoorbeeld het verschil tussen mannen en vrouwen onder de loupe. Op het totaal van 141 medewerkers zijn er 90 mannen en 51 vrouwen. D.w.z. dat 36% vrouwen in de organisatie werken. Zoals misschien in de meeste bedrijven zijn het vooral de dienst logistiek (92% vrouw) en de personeelsdienst (40 % vrouw) die hoog scoren in de vrouwelijke bezetting. Wat voor vele eerder de wenkbrauwen laat fronsen is het percentage vrouwen bij de interventie nl 33% of 11 vrouwen op een totaal van 33 interventie medewerkers. Zelfs het hoofd van de interventiedienst is een vrouw ! Wie denkt dat de meisjes eerder kiezen voor minder actieve taken binnen de politiezone AMOW heeft het duidelijk fout.

Het bewaken en ondersteunen van diversiteit, er voor zorgen dat iedereen dezelfde mogelijkheden en kansen kan krijgen bij de politie is inmiddels in zo'n mate uitgewerkt dat er voor de meeste korpsen een divesiteitsmedewerker is aangeduid. Hierdoor ontstaat er een netwerk op nationaal vlak waardoor de vragen, noden en aanbevelingen veel vlugger en efficiënter kunnen gebeuren waar het noodzakelijk is.

Noens Daniel,

commissaris van politie.

Dir. Administratie. -persofficer-

Gsm: 0476/40.91.82

Labels