Jaarverslag Inbraken in woningen

We hebben het genoegen ons jaarverslag over het aantal inbraken in de politiezone AMOW voor het jaar 2015 voor te stellen.

Voor alle duidelijkheid, inbraken in bedrijfspanden en handelszaken zijn in deze statistieken niet opgenomen. Ook inbraken in bv. tuinhuisjes maken er geen deel vanuit.

In 2015 waren er in totaal 644 inbraken en pogingen tot inbraak. In 2014 voor wie het zich nog kan herinneren "587" inbraken. Er valt bijgevolg een stijging te noteren met 57 inbraken. In 2013 was er een absoluut " record" met 744.

Laten we de pogingen achterwege, dan werden er in 2015 415 effectieve inbraken gepleegd of iets meer dan 1/dag.

Zien we naar het verloop per maand op jaarbasis dan merken we dat er een daling was in maart. Vervolgens een gematigde periode voor de maanden april, mei, juni en juli. September en november waren dan weer catastrofaal voor Asse en Wemmel. December idem voor Asse.

De dagen waarop dieven toeslaan is nog altijd hetzelfde. Topdagen zijn donderdag en vrijdag en vooral de nacht van donderdag op vrijdag.



Wat waren onze inspanningen?

Omdat de woning inbraken in onze politiezone een zeer bijzondere plaats bekleden in het veiligheidsplan opteerde het beleid om het actieplan in maandelijkse schijven te publiceren. De doelgroep was hoofdzakelijk de leden van de politieraad en de gemeentelijke informatiebladen. Op regelmatige tijdstippen lieten we onze actiepunten verschijnen.

Dat er heel wat geïnvesteerd is in de aanpak van de woning inbraken in onze politiezone lijdt geen twijfel. Het is zeer de vraag, mochten we dit niet gedaan hebben, zou dit geleid hebben tot een spectaculaire golf van inbraken?



De resultaten:

In 2015 heeft AMOW 61 mensen aangehouden i.v.m. diefstallen (dit zijn er 10 meer dan vorig jaar). 35 zijn aangehouden voor andere gerechtelijke feiten.

26 werden aangehouden omdat ze illegaal in het land waren.

Nog eens 35 zijn tijdelijk aangehouden in het kader van een gerechtelijk onderzoek dat de lokale recherche voerde.

Op bestuurlijk vlak hebben 49 mensen hun roes moeten uitslapen in de politiecel om te ontnuchteren. Verleden jaar (2014) waren dit er 41. Nog 7 andere moesten opgesloten worden in het kader van één of andere bestuurlijke procedure.

Wat gaan we verder doen ?

PZ AMOW zal verder blijven investeren in het inzetten van een belangrijk deel van haar capaciteit om repressieve en ontradende patrouilles in te zetten, in het voeren van opsporingsonderzoeken, in het gebruik van technologie en in een professionele samenwerking met de federale politie en de nieuwe procureur des Konings van Halle-Vilvoorde. De samenwerking met de PZ TARL en PZ Dilbeek onderstreept onze doelstellingen. Binnen dit samenwerkingsakkoord gaat er een netwerk uitgebouwd worden van gespecialiseerde rechercheurs die zich o.m. gaan bezig houden met specifieke vormen van criminaliteit en sporen opnamen in onze regio.

Het is ons de komende termijn te doen om de inzet van technologie en kennis van criminele organisaties te bundelen. Er zullen stappen ondernomen worden om een informatie bestand op te maken tussen de verschillende politiezones.

PZ AMOW zal zich ook verder blijven inzetten om het integraal veiligheidsbeleid van de verschillende gemeenten daadwerkelijk te ondersteunen, o.a. door het uitbouwen van het 'veiligheids en informatienetwerk, het complementair inzetten van wijkinspecteurs en (gemeentelijke)gemeenschapswachten, het aangaan van samenwerkingsverbanden met de private veiligheidssector en het opzetten van een adekwaat camerabeleid. De centralisatie van bepaalde diensten van de PZ AMOW zorgt in dit opzicht voor meer ademruimte zowel financieel als op personeelsvlak.