Toespraak eedaflegging Korpschef Pajottenland

Geachte Burgemeesters,

Geachte Raadsleden,

Geachte dames en heren van de pers,

Beste collega’s,

Het is met fierheid en grote dankbaarheid dat ik hier voor jullie sta als de nieuwe korpschef van de Lokale Politie van het mooie Pajottenland.

In de eerste plaats wil ik de Burgemeesters en de Raadsleden bedanken voor het vertrouwen dat jullie in mij stellen. Op mijn beurt geef ik de medewerkers van ons politiekorps het vertrouwen en bedank ik de waarnemend korpschef, het huidige directiecomité en alle medewerkers van de politiezone voor het geleverde werk van de afgelopen maanden.

Het is een grote eer om jullie hier in dit nieuwe politiehuis te mogen ontvangen en wij kijken allemaal uit naar de verhuis die in de maand maart gepland staat.  Het betekent een nieuwe start met kansen en uitdagingen.

Als politieman met ervaring bij zowel de Lokale Politie van Dilbeek als de Federale Politie (Coördinatie-en Steundirectie) van het Arrondissement Halle-Vilvoorde weet ik dat het politiewerk in de rand rond de hoofdstad een grote uitdaging is.

  • Enerzijds is er de veelheid aan misdrijf-fenomenen in onze bredere regio en in de ganse rand rond Brussel - gaande van inbraken in woningen over diefstallen met geweld tot cybercrime,… de verkeers- en mobiliteitsproblematiek,… intra-familiale geweld en drugsproblemen - stuk voor stuk fenomenen die onze permanente aandacht kunnen vragen.
  • Anderzijds blijft het aantrekken en het behouden van nieuwe medewerkers om de aanpak van deze fenomenen te garanderen een volgehouden inspanning.

Onze samenleving verandert immers zeer snel en het politiewerk vraagt meer en

meer specialisatie en flexibiliteit. Fenomenen als "phishing" en criminaliteit via de virtuele wereld en het internet nemen toe en vragen een bijzondere kennis...

Van onze medewerkers wordt elke dag opnieuw zeer veel verwacht.

Net daarom hecht ik in het bijzonder veel belang aan:

  • samenwerking

    intern ons korps,

    met de naburige korpsen van lokale politie

    en met de federale politie…



    Maar ook extern met alle partners in de veiligheidsketen. Samen met onze bestuurlijke overheden werken aan een geïntegreerd veiligheidsbeleid voor onze politiezone, waarbij in onder andere de bestuurlijke aanpak van criminaliteitsfenomenen heel wat opportuniteiten liggen om stappen vooruit te zetten.
  • veel belang ook aan een goede communicatie, zowel intern als extern
  • een kwaliteitsvolle dienstverlening aan onze bevolking door blijvend in te zetten op de basisfunctionaliteiten van de Lokale Politie
  • een goede opleiding en ondersteuning van onze medewerkers
  • en, last but not least, wil ik de nodige aandacht besteden aan het invullen van ons personeelskader. Streven naar een volledig kader dat ons toelaat de uitdagingen aan te kunnen gaan.

Teamwerk,

Communicatie,

Draagvlak en Betrokkenheid,

Verantwoordelijkheid nemen en kwaliteitsvol werk afleveren,

Maar ook: respect voor elkaar en een goede "work-life"-balans voor de medewerkers.

Dit zijn wat mij betreft allemaal kernbegrippen voor een goede werking.

Ik heb er alle vertrouwen in dat wij samen zullen werken aan een veilig

Pajottenland en ik kijk er dan ook naar uit om met jullie aan de slag te gaan.

We richten onze blik naar de toekomst, klaar voor een nieuwe start!

Dank u

Labels