Politiebesluit van 30 juli 2020 dat lokale beperkende maatregelen oplegt met het oog op het inperken van de verspreiding van het COVID-19 virus

De 6 burgemeesters en de politie van zone Pajottenland hebben in onderling overleg een beleidslijn bepaald voor de volgende 4 weken naar aanleiding van de stijgende vrees voor verdere coronabesmetting in het land.

In Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Lennik en Pepingen hebben we zeer weinig tot geen probleemgevallen tijdens de voorbije weken en we willen dat voor inwoners en bezoekers van onze unieke regio ook zo houden.

We begrijpen dat nationale en lokale richtlijnen een grote impact hebben op de manier waarop we met mekaar dagelijks omgaan, maar deze solidariteit en verantwoordelijkheid is nodig om een tweede golf te vermijden.  De maatregelen die zijn afgesproken gelden tot 31 augustus 2020 en worden daarna versoepeld als we in de goed richting evolueren.

De maatregelen zullen lokaal worden afgekondigd en in een politiebesluit worden opgenomen:

Politiebesluit van 30 juli 2020 dat hierna opgesomde lokale beperkende maatregelen oplegt aan de burger van en de bezoeker aan onze gemeente met het oog op het inperken van de verspreiding van het COVID-19 virus en dit tot 31 augustus 2020.

Hieronder een uittreksel uit dit besluit :

Artikel 1.

  • We verwachten dat elke burger op de openbare weg en het openbaar domein attent in het bezit is van een mondmasker zodat het op elk moment kan gedragen worden als de sociale afstand van 1,5 meter in het gedrang komt.

Artikel 2.

  • Kermissen en buurtactiviteiten of publieke feesten met catering worden verboden.

Artikel 3.

  • Sportactiviteiten zoals wielerwedstrijden, loopwedstrijden en wandeltochten kunnen doorgaan conform de modaliteiten van het protocol door de sector opgesteld. Voor een georganiseerde sportactiviteit moet een vergunning worden aangevraagd. Een concentratie van publiek wordt niet toegestaan.

Artikel 4.

  • In de horeca wordt de registratieplicht (conform artikel 3 MB 28/07/2020) opgevolgd door het systeem waarbij de uitbater per tafel een registratieformulier bezorgt bij het plaatsnemen. Daarop zal 1 persoon per tafel zijn telefoonnummer of e-mail en eventueel de naam noteren en eigenhandig deponeren in de daartoe voorziene en zichtbaar opgestelde urne. De registratieformulieren worden 14 dagen bijgehouden door de uitbater en moeten worden voorgelegd aan de diensten van contactopsporing en politie. Na 14 dagen dient hij de gegevens te vernietigen. De Horeca-zaken die werken met een online registratiesysteem, moeten te allen tijde hun huidige bezetting kunnen voorleggen tijdens een controle.

Artikel 5.

  • De sportinfrastructuren die over een vergunde horeca-uitbating beschikken worden uiteraard ook geacht de registratieplicht te respecteren. Wie niet beschikt over een vergunde horeca-uitbating (vb. een kantine) wordt gehouden zich te schikken naar alle verplichtingen waaraan een horeca zaak moet voldoen en dit volgens de modaliteiten van het ministerieel besluit van 28 juli 2020. Ook hier is de registratieplicht (cfr. Artikel 4 van dit politiebesluit) verplicht.

Artikel 6.

  • Elke gemeente kan bij een lokale uitbraak een politieverordening opstellen waarbij bijkomende maatregelen worden genomen zoals striktere mondmaskerverplichting, sluiten van infrastructuur of horeca-zaken, samenscholingsverbod of avondklok…

Artikel 7.

  • Om de situatie op de voet te volgen worden de besmettingen door de medische eerstelijnszone  geregistreerd binnen de regels van privacy om snel op te treden bij plaatsen of groepen waar een fenomeen  zich voordoet.

Artikel 8.

  • De overtredingen van huidig besluit zullen beteugeld worden volgens de strafbaarstellingen van het ministerieel besluit van 28 juli 2020

Artikel 9.

  • De korpschef van de politiezone Pajottenland staat in voor controle  van de naleving van dit besluit.

Artikel 10.

  • Het gemeentebestuur zal een kopie van het onderhavige besluit zichtbaar aanplakken en de bevolking informeren via de gemeentelijke websites.

Artikel 11.

  • Dit besluit treedt in werking op 31-07-2020.

De gemeentebesturen vragen om de beslissingen en maatregelen strikt op te volgen.  De politie zal sensibiliserend optreden maar ook regulerend indien nodig.  Extra ploegen worden ingezet om de toepassing van de veiligheidsvoorschriften op het terrein te volgen.

Vooral gezond verstand en zin voor verantwoordelijkheid zijn nodig om door deze moeilijke zomerperiode te geraken : samen willen we het Pajottenland coronavrij houden.

Labels