Wanneer en waarom een pictogram plaatsen?

Ongeacht het type plaats dat men bewaakt (niet-besloten plaats of besloten plaats) of het type bewakingscamera dat men gebruikt (vaste, tijdelijk vaste of mobiele camera), de camerawet legt de verantwoordelijke voor de verwerking de verplichting op om een «pictogram dat aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt» aan te brengen. Aan de hand van het pictogram worden de betrokken personen geïnformeerd dat zij worden gefilmd.

Bron: www.besafe.be

Het pictogram heeft een informerende rol. Het betreden van een plaats waar een pictogram aangeeft dat er camerabewaking plaatsvindt, geldt immers als voorafgaande toestemming van de gefilmde personen.  Het feit dat de camera's zichtbaar zijn, ontslaat de verantwoordelijke voor de verwerking niet van de verplichting om een pictogram aan te brengen.

De zichtbaarheid van het pictogram en van de informatie die erop vermeld staat is dus heel belangrijk.

Op 10 februari 2008 is er een koninklijk besluit aangenomen om dit pictogram en de vermeldingen die erop moeten voorkomen, te definiëren.

Om in orde te zijn met de wet, mag men geenszins een ander pictogram aanbrengen.

prictogram
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Bierbeek / Boutersem / Holsbeek / Lubbeek via het contactformulier of telefonisch via 016 634363.