Inbraakpreventie

Je kan zelf heel wat (eenvoudige) maatregelen nemen om een inbraak in je huis, appartement, studio, zaak, school of bouwwerf te voorkomen. Aarzel niet om de politie te bellen wanneer je verdachte personen of situaties in je buurt ziet.

Woningen en handelszaken

Plaats een inbraakalarm. In de folder "Geen (node)loos alarm" (pdf - 0,29 MB) vind je meer info. Wie een alarmsysteem installeert moet zich registreren in het 'meldpunt alarmsystemen'. De melding en registratie is verplicht en gebeurt via police-on-web.

Vraag beveiligingsadvies aan onze preventiedienst. Hij /zij komt gratis aan huis. Bij een nieuwbouw of verbouwing kan je met je plannen terecht in de preventiewinkel. De stad betaalt in sommige gevallen een deel van de kosten terug.

Zorg voor veilige sloten. Via de folder "En hoe veilig zijn uw sloten?" (pdf - 0,22 MB) kan je nagaan hoe veilig de sloten in jouw woning zijn.

Ga je op vakantie of blijf je langere tijd weg, vraag dan gratis vakantietoezicht aan.

Appartementen en studio's

Een groot aantal inbraken gebeurt in appartementen en studio's. Zeer vaak slaan inbrekers daar overdag toe. Eenmaal de inbrekers in het flatgebouw zijn binnen geraakt , kunnen zij rustig aan de slag en worden meestal verschillende appartementen of studio's bezocht. Inbraak in appartementen voorkomen begint dan ook bij het gesloten houden van de centrale toegangsdeur voor onbekenden.

Laat nooit zomaar iemand binnen via de centrale toegangsdeur.

Vreemden of derden horen niet thuis in de hal, gang of traphal. Daarom wordt bijzondere aandacht en oplettendheid gevraagd bij de bediening van de deurtelefoon. Open de deur uitsluitend voor eigen bezoek, open NOOIT zonder de identiteit van de beller te kennen. In theorie kan iedereen zich uitgeven voor een medewerker van de waterleiding-, kabel- of telefoonmaatschappij. Vraag dan ook steeds een legitimatiekaart.

Verleen bij het binnen- of buitengaan geen toegang aan onbekenden.

Let erop dat de deur in het slot valt zonder dat iemand mee binnenglipt. Als een onbekende samen met jou wil binnengaan, kan je deze persoon op een correcte en beleefde manier duidelijk maken dat hij best aanbelt bij de bewoner waarvoor hij komt.

Beveilig je appartementsdeur.

Een grote schroevendraaier is meestal voldoende om in te breken, gezien de slechte kwaliteit van de meeste appartementsdeuren. Zowel het deurblad, het sluitwerk als de deuromlijsting zijn meestal zeer zwak. Het aanbrengen van extra beveiliging is geen luxe, maar een noodzaak.

Een goed slot draait minstens 2 cm in het deurkozijn. De cilinder moet aan de buitenzijde van de deur met een veiligheidsbeslag beschermd worden tegen het afbreken. Het deurkozijn moet ter hoogte van het slot extra verstevigd worden met een sluitplaat. Een tweede, bijkomend slot is zeker aanbevolen voor een appartementsdeur.

Hou mee een oogje in het zeil.

In grote flatgebouwen hebben bewoners weinig contact met mekaar. Inbrekers rekenen er dan ook op dat zij een beetje lawaai mogen maken zonder dat iemand alarm slaat. Als je iets verdachts ziet of hoort, reageer dan alert en bel onmiddellijk de politie.

Scholen

De algemene directie veiligheid en preventie van de federale overheidsdienst binnenlandse zaken maakte een draaiboek 'beveiliging scholen : preventie inbraak, diefstal en vandalisme' (pdf - 1,39 MB) op, dat een nuttige handleiding kan zijn voor scholen die preventief actie willen ondernemen om de kans op inbraak te verminderen. Het draaiboek is een praktisch instrument waarin men algemene informatie over het opstellen van een beveiligingsbeleid kan terugvinden, aangevuld met concreet advies over de manier waarop de verschillende ruimtes binnen en buiten de school kunnen beveiligd worden en richtlijnen voor het uitwerken van procedures.

Werven

Uit enquêtes van de bouwsector blijkt dat in België jaarlijks ongeveer 50 miljoen euro aan bouwmaterieel wordt gestolen. Vandalisme zorgt bijkomend voor een jaarlijkse kost van ongeveer 12,5 miljoen euro. De praktijk leert dat op bouwwerven maar weinig aan preventie wordt gedaan.

Enkele beveiligingstips:

  • Zorg ervoor dat de werfkeet goed afgesloten wordt.
  • Plaats een afrastering rond de bouwplaats.
  • Plaats verlichting met bewegingssensoren. Dit kan dieven afschrikken.
  • Gebruik stuur- en/of wielsloten.
  • Markeer je machinepark door bv. het aanbrengen van identificatienummers of het schilderen van de machines in de bedrijfskleur(en)
  • Laat je materiaal niet achter tijdens het bouwverlof of andere lange afwezigheden.
  • Laat nooit de sleutels op de machines zitten.
  • Berg waardevolle zaken steeds goed op.
  • Maak een inventaris van het materiaal.

Toch slachtoffer?

Doe zo snel mogelijk aangifte bij de politie.

  • Bezorg hen serienummers en/of foto's van de gestolen goederen
  • Raak zo weinig mogelijk aan zodat sporenonderzoek door het labo nog mogelijk is.
  • Maak een afspraak met onze diefstalpreventie-verantwoordelijke om meer informatie over inbraakbeveiliging te bekomen.