Vriendschapsfraude

Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook

Hoe ver ga jij voor de liefde van je leven? Heel ver wellicht. Dat weten oplichters op het internet ook. Zij zetten de charmes in van knappe mannen en vrouwen om je hart te stelen. En daarna je centen. Hoe ze precies te werk gaan en wat je best doet als je geconfronteerd wordt met vriendschapsfraude, dat leggen we je in detail uit.

Dus: leer je iemand kennen via e-mail, sociale media, een datingapplicatie of chatbox? Wees dan extra op je hoede en laat je niet misleiden. Als je weet met wie je online te doen hebt, bespaar je jezelf een flinke teleurstelling én een financiële nachtmerrie.

Wat is vriendschapsfraude?

Vriendschapsfraude kan verschillende vormen aannemen, maar het principe blijft hetzelfde. Ben je op zoek naar een partner, vriend of luisterend oor via internet? Wees dan alert voor oplichters die je vertrouwen proberen te winnen, gewiekst inspelen op je emoties en werken op je gemoed.

Maar al te vaak vraagt je droomprins(es) na een tijdje om geschenken, persoonlijke gegevens en vooral: geld. Om naar België te kunnen reizen om je te ontmoeten, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen, om een erfenis vrij te krijgen, om schoolgeld te betalen, enz. Alle redenen zijn goed om centen te onfutselen. Nadat je verschillende bedragen hebt betaald, blijft het plots stil aan de andere kant. En jij blijft alleen en gedupeerd achter.

Voorzichtigheid is dus absoluut geboden online. Laat geen misbruik van je maken!

Hoe gaat het in zijn werk?

Oplichters zoeken hun potentiële slachtoffers vaak via datingsites en -applicaties zoals Tinder, maar ze gebruiken ook e-mail, chat of sociale media zoals Facebook om in contact met je te komen. De eerste kennismaking kan zelfs via telefoon gebeuren. Daarbij maken ze steevast gebruik van een vals profiel. Dat kan een fictieve naam zijn, maar evengoed een gestolen identiteit van een werkelijk persoon. Hun eerste streefdoel: een vertrouwensband met je opbouwen.

Meestal verklaren de oplichters op korte tijd hun liefde en proberen ze je te overtuigen om hen te contacteren via een ander communicatiekanaal dan datgene waarin de eerste kennismaking tot stand kwam.

Meer tips & veelgestelde vragen: https://temooiomwaartezijn.be/fraude/vriendschapsfraude/faq