Politie Leuven zet in op een verkeersveilig Leuven

Politie Leuven zet sinds jaar en dag sterk in op verkeer. Verkeersveiligheid is een belangrijke prioriteit binnen haar werking. Een overzicht van de resultaten van 2016.

Aantal verkeersongevallen met gewonden en doden daalt

De Leuvense politie registreerde in 2016 1.756 verkeersongevallen (inclusief RDR-regeling = directe regeling / ongevallen met enkel stoffelijke schade).

Het gros hiervan betreft ongevallen met stoffelijke schade, met name 1.368 ongevallen, wat een toename is met 130 ongevallen t.o.v. 2015 (of + 10,5 %).

385 ongevallen waren verkeersongevallen met gewonden. Dit is een lichte daling met 6 feiten (of - 1,5 %) t.o.v. 2015.

Ook het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop daalde in 2016, van 6 in 2015 naar 3 in 2016. (In januari werd een voetganger aangereden op een zebrapad op de Naamsesteenweg door een automobilist die waarschijnlijk verblind werd door de laagstaande zon. Nog in januari miste een voertuig met 4 jongeren op de Aarschotsesteenweg een bocht en reed in op een vrachtwagen. Drie jongeren kwamen daarbij om het leven. En in maart werd een fietsster op het fietspad van de Rennessingel gegrepen door een invoerend voertuig.)

Indien we de verkeersongevallen (met doden en gewonden) niet louter op zich bekijken maar dit doen in combinatie met de evolutie van het aantal ingeschreven voertuigen (in België) en de evolutie van het aantal potentiële weggebruikers (zijnde het aantal inwoners en studenten in Leuven), dan krijgen we een enigszins ander beeld. In combinatie met de blijvende toename van het aantal ingeschreven voertuigen en het stijgend aantal inwoners is de daling van het aantal verkeersongevallen nog meer uitgesproken.

Gemiddeld registreerden we in Leuven 146 ongevallen per maand, met een piek in de maanden september en oktober. Het zijn vooral de grote invalswegen naar Leuven waar de ongevallen plaatsvinden:

  • Diestsesteenweg: 66 VKO (+ 16 feiten)
  • Tiensesteenweg: 61 VKO (- 12 feiten)
  • Aarschotsesteenweg: 47 VKO (+ 1 feit)
  • Naamsesteenweg: 47 VKO (+ 14 feiten)
  • Tervuursevest: 43 VKO (- 5 feiten)

De toename van het aantal verkeersongevallen is zoals gezegd vooral toe te schrijven aan de stijging van het aantal ongevallen met stoffelijke schade en dit in hoofdzaak in de deelgemeenten van Leuven.

Het aantal verkeersongevallen met zwakke weggebruikers is net zoals vorig jaar gedaald. Bij 348 van de 1.756 ongevallen was minstens één zwakke weggebruiker betrokken (= 19,8 % t.o.v. 20,2 % betrokken zwakke weggebruikers in 2015).

Politionele acties in het raam van verkeersveiligheid lonen

In 2015 werd het startschot gegeven van ons actieplan 'storende acties zone 30'. Het bijhorende logo 'met oog voor iedereen' vat dit actieplan zeer goed samen: politie Leuven heeft oog voor de verkeersveiligheid van alle weggebruikers, zowel automobilisten, (brom)fietsers als voetgangers. Iedere weggebruiker moet de verkeersregels respecteren en vooral, zou respect moeten hebben voor het ander 'type' weggebruiker.

Politie Leuven voert dan ook op quasi dagelijkse basis verkeerscontroles uit. Het aantal geplande controleacties lag wat lager dan in 2015 wat een bewuste beleidskeuze was gelet op het feit dat we veel capaciteit hebben ingezet op het ondersteunen en het begeleiden van de weggebruikers in het raam van het nieuwe verkeerscirculatieplan.

We geven jullie een overzicht van de controles van 2016.

Snelheid en alcohol

De vaste snelheidscamera's registreerden de snelheid van meer dan 47 miljoen voertuigen. De bemande controles waren goed voor 177.304 gecontroleerde auto's. Het overtredingspercentage van de bemande controles bedraagt 5 procent. 8.644 bestuurders kregen een boete nadat ze geflitst werden door een flitsvoertuig. Het overtredingspercentage van de onbemande camera's ligt traditiegetrouw lager, nl. op 0,08 % van de gecontroleerde wagens of 35.036 geregistreerde snelheidsinbreuken.

De hoogst gemeten snelheid geregistreerd door onze bemande camera's, bedraagt 145 km/uur. Het ging om een motorfiets die werd geflitst op de St-Jansbergsesteenweg waar max. 70 km/uur mag gereden worden. De hoogst gemeten snelheid door een onbemande camera was 129 km/uur op de Meerdaalboslaan (max. 70 km/uur).

De Leuvense politie organiseert ook zeer regelmatig alcoholcontroles. In 2016 werden 11 grote alcohol- en drugsacties georganiseerd. Daarnaast worden ook op regelmatige basis kleinere controles uitgevoerd alsook wordt binnen de dagelijkse werking aandacht geschonken aan dit thema. 473 bestuurders hadden een glas te veel op achter het stuur (433 in 2015 en 394 in 2014). 49 bestuurders waren onder de invloed van drugs (47 in 2015 en 19 in 2014).

Fietsveilig Leuven

De politie besteedt extra aandacht aan de veiligheid van fietsers en vooral aan verkeersveilig gedrag in relatie tot de andere weggebruikers. Gelet op de daling van het aantal verkeersongevallen met zwakke weggebruikers loont deze verhoogde politonele aandacht.

Vooral aan de start van het school en academiejaar hecht politie Leuven veel aandacht aan deze doelgroep. Zij tracht in eerste instantie zeer duidelijk te communiceren over de verkeersregels - 'wat mag en wat mag niet'. In een tweede fase worden preventieve controles georganiseerd om in een laatste fase over te gaan tot repressieve controles.

De Leuvense politie organiseerde onder meer 14 preventieve controles inzake 'verboden richting' en dit op verschillende locaties in het stadscentrum zoals de Tiensestraat, de Blijde Inkomststraat enz….. Maar liefst 1/3 van de fietsers waren hierbij in overtreding. Het aantal overtredingen bij de controles in de voetgangerszone lag zelfs nog hoger, gemiddeld 44 % van de fietsers beging daar een overtreding. Het overtredingspercentage op rood licht negatie lag opmerkelijk lager, ruim 7 % van de zwakke weggebruikers beging tijdens de preventieve controles een overtreding.

Uiteindelijk werden 663 fietsers beboet wegens het rijden in verboden richting of wegens het negeren van een verboden toegang (659 overtredingen in 2015). Ook kregen 88 fietsers een boete wegens het negeren van het rode verkeerslicht en 1.081 fietsers werden geverbaliseerd omwille van het niet gebruiken of ontbreken van de fietsverlichting. Hierbij noteren we een opmerkelijke toename van het aantal inbreuken t.o.v. 2015, toen werden 659 fietsers omwille van de fietsverlichting geverbaliseerd. Deze toename is grotendeels toe te schrijven aan de vele controleacties die de politie organiseerde.

Nog meer cijfertjes

17.745 autobestuurders die hun wagen foutief parkeerden, kregen hiervoor een proces-verbaal (21.110 in 2015).

Verder werden nog 439 autobestuurders beboet wegens het niet gebruiken van de gordel (566 in 2015) en kregen 405 weggebruikers een pv wegens gsm'en in het voertuig en kregen 26 fietsers een boete voor het gebruik van de GSM op de fiets.

Ook in 2017 zal de Leuvense politie sterk inzetten op een verkeersveilig Leuven. Dit blijft een prioriteit in haar werking. Hiermee geeft zij gevolg aan de vraag van de Leuvense bevolking die in de recente editie van de buurtbevraging zeer duidelijk aangaf dat zij verwachten dat de politie werkt aan o.a. onaangepaste snelheid en onaangepast rijgedrag van de weggebruikers.

Labels