Uittreksel uit het strafregister

Het uittreksel uit het strafregister of het bewijs van goed gedrag en zeden is een document dat vaak gevraagd wordt bij sollicitaties bij bedrijven, openbare besturen en andere instellingen. Op het uittreksel uit het strafregister staan de, nog niet vervallen, veroordelingen vermeld.

Er bestaan 3 verschillende modellen, al naargelang waarvoor je het uittreksel nodig hebt:

  • Model 1 (art. 595): Dit is het standaardgetuigschrift. Uittreksel heb je nodig voor een activiteit of beroep waarvan de uitoefening niet gereglementeerd is.
  • Model 1 (art. 596.1): Dit uittreksel heb je nodig voor een activiteit of beroep waarvan de voorwaarden in een wet of een verordening bepaald werden.
  • Model 2 (art. 596.2): Dit uittreksel heb je nodig voor specifieke activiteiten met contacten met kinderen en jongeren, zoals opvoeding, psycho-medisch-sociale begeleiding, hulpverlening aan de jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen.

Wie?

Iedere inwoner, Belg of vreemdeling, kan een uittreksel uit het strafregister aanvragen voor zichzelf. Je kan het uittreksel ook door iemand anders laten aanvragen als je een volmacht en je identiteitskaart meegeeft. De volmacht moet handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn en de reden van aanvraag en de naam van de gemachtigde vermelden.

Waar aanvragen?

Bij het gemeentebestuur van je woonplaats. Vreemdelingen die in het wachtregister ingeschreven staan, kunnen rechtstreeks een uittreksel van hun strafregister verkrijgen bij het Centraal Strafregister in Brussel.

Labels