Tijdelijk verbod op het bezit van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode

In de gehele politiezone Neteland is het reeds verboden om op gelijk welke plaats om het even welk vuurwerk, feestgeschut of kanonschoten af te steken of voetzoekers, thunderflashes of knal- en rookbussen te laten ontploffen zonder voorafgaandelijke toelating van de burgemeester.

1

Desondanks blijft deze overlastproblematiek elk jaar terugkeren en zijn er elk jaar opnieuw slachtoffers met brandwonden, gehoorschade, oogletsels en open wonden. Tijdens de eindejaarsperiode in 2022 geraakten in totaal 168 personen gewond door vuurwerk in België.



In de politiezone Neteland zijn er elk jaar verschillende meldingen en interventies ten gevolge van het gebruik van vuurwerk in de eindejaarsperiode. Bovendien ontvangt ook het gemeentebestuur ieder jaar klachten van burgers die overlast ervaren hebben van het afsteken van vuurwerk in hun wijk.

Daarnaast reageren dieren vaak angstig op de knallen van vuurwerk. Dit kan leiden tot ontsnapping en verwondingen.

Om die redenen zullen de burgemeesters tijdens de eindejaarsperiode een tijdelijk verbod uitvaardigen op het bezit van vuurwerk bovenop het reeds bestaande verbod op het afsteken van vuurwerk. Dit tijdelijk verbod is van kracht in de periode van 8 december 2023 tot 31 januari 2024.

Voor meer info kan je de besluiten hieronder raadplegen.

Labels