Stijgende cijfers en meer aanwezigheid op het terrein: dit was 2022 voor politiezone Neteland

2022 was een productief jaar voor politiezone Neteland. Er startten heel wat nieuwe jonge medewerkers waardoor er meer ruimte was om gerichte acties te organiseren en extra ploegen in te zetten. Daardoor was er meer blauw op straat, wat positieve gevolgen heeft voor het veiligheidsgevoel van de burger. De criminaliteitscijfers, de geleverde prestaties en de resultaten van PZ Neteland kan je lezen in het jaaroverzicht van 2022.

Voorpagina jaaroverzicht 2022

Bevolkingsonderzoek ‘De Veiligheidsmonitor’

Om meer inzicht te krijgen in de bezorgdheden, het onveiligheidsgevoel en de tevredenheid van burgers, bevraagde PZ Neteland eind 2021 2224 willekeurig geselecteerde burgers van de zone. 597 personen reageerden op deze bevraging.

De belangrijkste bevindingen:

    • 70% van de respondenten voelt zich zelden of nooit onveilig. Het veiligheidsgevoel ligt hoger in zone Neteland dan in vergelijkbare politiezones of in vergelijking met de provinciale resultaten.
    • De belangrijkste reden van onveiligheidsgevoelens is onaangepast gedrag van weggebruikers.
    • 60% van de respondenten vindt dat ANPR-camera's in de politiezone ten goede komen aan veiligheid.
    • Phishing en oplichting via internet prijken aan de top van feiten waarvan de meeste respondenten het afgelopen jaar slachtoffer werden; 90% van de slachtoffers zegt geen aangifte te hebben gedaan.
    • Bijna 70% van de respondenten is (heel) tevreden over de houding en gedrag van de politiemedewerkers ten aanzien van de bevolking en over hun werk in het algemeen.
    • 57% van de respondenten kent de wijkagent niet. 63% wenst meer contact met de wijkagent, maar enkel in geval van problemen
    • De meest prioritaire thema’s om rond te werken zijn volgens de respondenten: alcohol/drugs in het verkeer, woninginbraken en drugshandel. Dit zijn ook prioriteiten in het Zonaal Veiligheidsplan 2020-2025 van onze politiezone. Op deze fenomenen zetten we extra in.
    • De Veiligheidsmonitor peilde ook naar de voorkeur om bepaalde zaken online of op politiekantoor af te handelen. Daaruit blijkt een grote voorkeur voor online afhandeling. PZ Neteland speelt hierop in bij de uitwerking van hun dienstenaanbod. Zo zal het binnenkort mogelijk zijn om via de website een opmerking, tevredenheid of klacht te formuleren.

De resultaten van dit onderzoek vormen, samen met een grondige evaluatie van de werking en jaarresultaten, de basis voor het zonaal veiligheidsbeleid.

‘Op de meeste domeinen zijn de inwoners van onze zone meer tevreden over de werking van de politie dan de gemiddelde inwoner van provincie Antwerpen’, aldus wnd. korpschef Dirk Van Peer. ‘Afgelopen jaren werkten we daar hard aan met onze medewerkers. We zetten volop in op kwaliteit, professionaliteit en integriteit. Daardoor verbetert onze dienstverlening voortdurend, wat zich laat voelen op het terrein en een invloed heeft op het vertrouwen in het politiekorps. En dat hebben we nodig om onze basispolitiezorg naar behoren te kunnen uitvoeren en om de onveiligheidsfenomenen te kunnen aanpakken.’

Een blik op de cijfers van 2022

In het algemeen steeg het aantal geregistreerde inbreuken. Voor de gerechtelijke inbreuken (bv. diefstal, phishing, drugs…) is dat een kleine stijging van 3% tegenover 2021. Het aantal geregistreerde inbreuken op het lokaal politiereglement steeg met 34%. Hier gaat het om bv. beschadigingen, wildplassen, sluikstorten etc.

‘De afgelopen jaren werd fel geïnvesteerd in onze politiezone, de budgetten werden verhoogd en het korps werd uitgebreid, met bijzonder aandacht voor een bereikbare en doelgerichte dienstverlening. Deze verhoogde politie-inzet weerspiegelt zich in de cijfers van de vastgestelde inbreuken 2022 en in het veiligheidsgevoel. Ik wens  het enthousiaste team van politiezone Neteland dan ook van harte te danken voor hun groot engagement’, zegt burgemeester – voorzitter politieraad Mien Van Olmen.

  1. Diefstallen in woningen

Ook op vlak van diefstallen is een forse stijging te merken. 33% meer dan in 2021. Vooral in de maanden januari, april, mei, juni en november steeg het aantal woninginbraken sterk. De oproep naar burgers om verdachte handelingen te melden, wierp zijn vruchten af. PZ Neteland ontving 848 meldingen over verdachte personen, gedragingen en toestanden.

Als gevolg van de stijging in het aantal inbraken na de overschakeling naar het winteruur, zette de politie in november en december dagelijks een extra ploeg in om controles uit te voeren. Daarnaast probeerde de politie inbraken te voorkomen door vier gerichte acties in het najaar.

Het blijft mogelijk om afwezigheidstoezicht aan te vragen bij de politie wanneer je op reis gaat of voor langere tijd niet thuis bent. In 2022 werden hiervoor 386 controles uitgevoerd.

  1. Overlast

De politie noteerde 1126 overlastmeldingen in 2022. Goed voor een stijging van 15% tegenover het jaar ervoor. Met maar liefst 3414 toezichtpatrouilles op gekende overlastplaatsen zette PZ Neteland sterk in op deze problematiek.

De meest gemelde overlastfeiten zijn:

  • Nachtlawaai – muziek
  • Opzettelijke beschadigingen
  • Nachtlawaai – personen
  1. Drugs

In 2022 werden 154 drugsfeiten geregistreerd (17% meer dan in 2021). In 75% van de gevallen gaat het om drugsbezit en in 15% van de gevallen om drugshandel. Teelt van cannabis staat met 8% op de derde plaats van meest voorkomende drugsfeiten.

Met 20 gerichte controleacties op gekende overlastplaatsen, scholen en evenementen controleerde de politie op allerhande drugsfeiten. De politie focust niet alleen op controleren en bestraffen, maar ook op voorkomen en doorverwijzing naar hulpverlening. Zo bereikte de politie 584 leerlingen uit de lagere scholen met het M.E.G.A.-project en gebeurden er 23 nieuwe aanbiedingen binnen het GHO-project.

Met behulp van drugsplantageontdekt.be kon politiezone Neteland op 12 december bovendien een cannabisplantage met 130 planten en 7,8 kg cannabistoppen ontmantelen.

  1. Intrafamiliaal geweld

Intrafamiliaal geweld of IFG is en blijft een prioriteit voor PZ Neteland. Ook in 2023 is hier extra aandacht voor gezien de cijfers in 2022 fors stegen. Hieronder de cijfers op een rijtje:

  • 170 geregistreerde feiten (16% meer dan in 2021)
  • 543 meldingen (34% meer)
  • 346 interventies (20% meer)

Het is vooral team jeugd en gezin dat IFG-dossiers behandelt en opvolgt.

  1. Verkeersveiligheid

Ongevallen

In 2022 gebeurden er 237 ongevallen waarbij betrokkenen gewond raakten. In 2021 waren dat er 195. 8% van de verkeersslachtoffers geraakten zwaar gewond. 54% van de verkeersslachtoffers waren kwetsbare weggebruikers en 41% waren fietsers.

Gelet op het stijgend aandeel van fietsers bij de verkeersslachtoffers, werd een analyse uitgevoerd van de fietsongevallen met gewonden.

De belangrijkste conclusies:

  • Niet correct voorrang verlenen en onvoldoende aandachtig rijden (zowel fietser als autobestuurder) zijn de voornaamste (vermoedelijke) oorzaken van verkeersongevallen met gewonde fietsers.
  • Fietsers zijn in meer dan de helft van de gevallen zelf mee oorzaak van het verkeersongeval.
  • Momenteel zijn er nog altijd meer gewone fietsen (54%) betrokken bij een verkeersongeval dan elektrische (24%). Koersfietsen (10%) en speedpedelecs (11%) nemen ongeveer een gelijk aandeel in.
  • Meer dan de helft van de verkeersongevallen vinden plaats op een fietspad (56%).

Met deze cijfers in het achterhoofd blijft verkeersveiligheid uiteraard een van de prioriteiten binnen de werking van PZ Neteland. Sensibilisering, gerichte controles en verbalisering moeten de verkeersveiligheid verhogen.

Inbreuken

Er werden in totaal 23 044 verkeersinbreuken vastgesteld. De meest voorkomende inbreuken zijn:

  • Snelheid
  • Verboden rijrichting
  • Hinderlijk stilstaan en parkeren + verboden toegang (GAS4)

5699 van de vastgestelde snelheidsovertredingen werden opgemerkt via trajectcontroles (ANPR).

Rijden onder invloed

Er vonden 8 WODCA-acties plaats vorig jaar in zone Neteland. De politie controleerde daarbij 1688 bestuurders. 3% van die bestuurders had te veel gedronken.

Bij minstens 7% van de verkeersongevallen was een bestuurder betrokken die onder invloed was van alcohol of drugs.

Verjonging en versterking politiekorps

PZ Neteland kon vorig jaar rekenen op maar liefst 24 nieuwe collega’s. Dit bracht ook een grote verjonging van het interventieteam met zich mee. Die versterking had ook als gevolg dat er meer gepatrouilleerd en gecontroleerd kon worden.

Eind 2022 stond de teller op 136 medewerkers. Eind 2021 waren dat er dus nog 122. Ook komende maanden kan de politiezone rekenen op nieuwe werkkrachten. Zo geraakt het kader van 151 medewerkers stilaan gevuld.

 

Meer weten? Lees dan zeker het volledige jaaroverzicht op onze website.

Meer weten over de resultaten van De Veiligheidsmonitor? Klik hier.

Labels