De ‘Veiligheidsmonitor’: jouw mening en ervaring telt

Za 24.02.2018 - 12:06

24 uur per dag, 7 dagen op 7, waakt de Politie Regio Turnhout over de veiligheid in de 7 gemeenten van onze politiezone. Met meer dan 123 000 inwoners zijn we na Antwerpen en Mechelen het derde grootste korps in onze provincie.

Elke dag opnieuw streven we met een korps van zo'n 230 politiemensen in Baarle-Hertog, Beerse, Kasterlee, Lille, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar naar een kwaliteitsvolle en professionele dienstverlening. Dat doen we onder meer met 4 interventieploegen die de klok rond op pad zijn en een wijkwerking in elke gemeente van onze politiezone, dichtbij de mensen. Daarnaast werken we vanuit het hoofdcommissariaat aan de Noord-Brabantlaan in Turnhout rond 7 belangrijke veiligheidsprojecten: straatcriminaliteit, mensenhandel, seksuele misdrijven en geweld in gezinnen, diefstallen, verkeersveiligheid, leefmilieu en drugs.

Het spreekt voor zich dat de ene buurt in onze politiezone al wat gevoeliger is voor een bepaalde problematiek dan de andere. Om die pijnpunten nog beter in kaart te kunnen brengen en het beleid voor de komende jaren verder en beter te kunnen afstemmen, zal de overheid in de loop van de maand maart bij de bevolking opnieuw een grote enquête houden over veiligheid en politie: de 'Veiligheidsmonitor'. Dat is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, de lokale besturen en de politie.

De kans bestaat dat je, als inwoner van onze politiezone, zo'n enquêteformulier in de brievenbus vindt. Weet dan dat je toevallig bent geselecteerd voor deze bevraging en dat het invullen, online of op papier, en terugsturen van het enquêteformulier erg belangrijk is om onze dienstverlening te kunnen bijsturen. Zijn er problemen waarmee je kampt in jouw directe omgeving? Ervaar je een onveiligheidsgevoel? En wat is jouw mening over de werking van en het contact met de politie? De 'Veiligheidsmonitor' biedt je de kans om ons, volledig anoniem, jouw mening en jouw ervaringen te laten weten.

Alcoholcontrole

Zo 18.02.2018 - 10:48

Tijdens onze wekelijkse Wodca-actie afgelopen nacht bleken 8 chauffeurs te veel te hebben gedronken om hun voertuig te besturen. Eén ervan diende zelfs zijn rijbewijs onmiddellijk in te leveren.

11-jarig slachtoffer van woninginbraak maakt uniek stripverhaal over bewogen dag

Do 15.02.2018 - 16:00

Hét verhaal van de dag komt vandaag van de 11-jarige Noa, in de vorm van een stripverhaal nog wel. Het meisje was op 1 december van vorig jaar alleen thuis, toen twee inbrekers het huis van haar ouders binnendrongen. Het meisje verstopte zich achter een kast op haar kamer, waardoor de inbrekers haar niet hebben gezien. Noa zelf hoorde en zag de inbrekers wél aan het werk en dat heeft een diepe indruk nagelaten op het meisje.

De inbrekers werden betrapt toen de papa van Noa thuiskwam. De daders vluchtten weg met een auto en konden na een achtervolging door de politie op de Steenweg op Gierle in Turnhout worden klemgereden en opgepakt.

Noa, maar ook haar ouders, konden in de dagen na de inbraak rekenen op een professionele begeleiding van onze collega's van de dienst Slachtofferzorg. Voor Noa werd de eerste dag van december wellicht een dag die ze niet snel zal vergeten. Om deze aangrijpende gebeurtenis toch een plaats te geven en het ook te kunnen verwerken, haalde Noa haar artistieke vaardigheden boven en bracht ze het hele verhaal van een bewogen dag in beeld, met een uniek stripverhaal.

'Een heldenverhaal' is een prachtige kleurenstrip geworden met in de hoofdrollen Noa, twee boeven, haar knuffelbeer Flinchie, haar kleine broertje Timo, papa en mama én de politie. Intussen lieten Noa en haar ouders 30 exemplaren van de strip drukken. En één van die exemplaren kwam het meisje, samen met haar ouders, onlangs overhandigen aan 'de snelle Politie Regio Turnhout', zoals Noa het verwoordt op de laatste bladzijde van de strip.