Weekend zonder alcohol achter het stuur: resultaten

In heel de provincie werden afgelopen weekend acties gehouden in het kader van het ‘Weekend zonder alcohol achter het stuur’. Ook in onze zone controleerden we verspreid over het weekend op uiteenlopende locaties. 94 % van de gecontroleerde chauffeurs had zijn verantwoordelijkheid genomen en was bob. Bedankt namens alle weggebruikers!

4 vrienden heffen het glas: 3 met bier en 1 met water

Resultaten

Van vrijdagavond tot zondagavond controleerden we in totaal 217 bestuurders. 8 chauffeurs (4 %) hadden meer alcohol in hun bloed dan toegestaan en moesten hun rijbewijs tijdelijk inleveren. 4 chauffeurs (2 %) legden een positieve speekseltest af. Zij reden dus onder invloed van drugs en zagen hun rijbewijs ook onmiddellijk ingetrokken worden.

[In tegenstelling tot alcohol gelden er voor drugs geen minimumdrempels: wie positief test, krijgt meteen een rijverbod van minstens 12 uur en riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs tot 6,5 maanden. Bij veroordeling door de politierechter kunnen overtreders een geldboete tot 16.000 euro krijgen, een verval van het recht tot sturen tot 5 jaar en immobilisering van het voertuig voor dezelfde periode.]

Groot gelijk dat je nuchter rijdt

Waarom we blijven hameren op de gevaren van alcohol en drugs in het verkeer? Na een paar glazen rij je al minder goed. Je voelt je misschien prima, maar toch rij je onvoorzichtiger en reageer je trager. Je ziet ook minder duidelijk wat er naast je gebeurt en je merkt bijvoorbeeld ook andere weggebruikers later op. Hetzelfde geldt voor drugs of andere verdovende middelen.

Gelukkig wordt dit soort gedrag maatschappelijk steeds minder aanvaard. In echte vriendengroepen wordt ook goed naar elkaar gekeken en zorgt men ervoor dat dronken kameraden niet zelf achter het stuur kruipen. Hier geldt niet alleen ‘Groot gelijk dat je nuchter rijdt’, maar ook ‘Groot gelijk dat je er wat van zegt’! Sta gerust op je strepen en duld geen bestuurder onder invloed, ook al is het een vriend. #mijnBOBisTOP