Opgepast voor valse bankmedewerkers

Er zijn zowel online als offline valse bankmedewerkers de bankkaart en pincode van nietsvermoedende slachtoffers ontfutselen. De criminelen halen geld af en doen aankopen met de gestolen bankkaart. We noteerden in Brasschaat de voorbije maand een aantal aangiftes van deze gedurfde vorm van informaticacriminaliteit: bankkaart phishing.

Valse bankmedewerkers en mails Fluvius

Hoe gaan criminelen precies te werk bij deze vorm van phising?

We stellen vast dat er 2 manieren zijn die vaak voorkomen:

  1. Een valse bankmedewerker belt je omdat er problemen zouden zijn met je bankkaart.
  2. Je krijgt een mail van bvb Fluvius (zie foto in bijlage) waarin beweerd wordt dat er een bepaald bedrag verschuldigd is aan je. In deze mail staat een link. Wanneer je op de link klikt, dien je je bankgegevens in te vullen. Daarna neemt een valse bankmedewerker telefonisch contact op met je. Dit om te melden dat er verdachte handelingen gebeuren op je rekeningnummer.

In beide gevallen zal de 'bankmedewerker' later op de dag bij je langskomen om de bankkaart en pincode op te halen.

Soms knippen ze de kaart in twee waardoor het slachtoffer denkt dat het gevaar geweken is. Dit is echter niet waar. Zolang de chip in tact is, kan je de kaart gebruiken. Na hun bezoek maken ze je bankrekening leeg of doen ze aankopen in winkels.

De criminelen zijn zeer overtuigend en gedragen zich professioneel. Toch moet er een belletje rinkelen als een ‘bankmedewerker’ voorstelt om langs je woning te komen. Bankmedewerkers doen nooit zomaar huisbezoeken om bankkaarten op te halen

Welke tips geven we je?

Wanneer je een mail ontvangt:

  • Verifieer je steeds of het mailadres van de afzender overeenkomt met het mailadres vermeld op de website van je leverancier bvb Fluvius
  • Check je of de tekst is opgesteld in correct Nederlands. Criminelen worden steeds slimmer in het opstellen van dit soort mails. Wees dus vooral aandachtig voor kleine spellingsfuten of vreemde zinsconstructies.
  • Klik nooit zomaar op een link
  • Let op met het doorgeven van bankgegevens

Krijg je een telefoontje van een bankmedewerker? Rond het gesprek zo snel mogelijk af en neem contact op met je eigen bank op het gebruikelijke nummer. Bel nooit naar het nummer dat jou heeft gebeld.

Liep je in de val?

  • Bel onmiddellijk naar Card Stop op 078 170 170 én contacteer je bank
  • Licht ook zo snel mogelijk Politie Brasschaat in. Tijdens de kantooruren via 03 650 35 00. Buiten deze uren bel je 101.

Het is opvallend dat de criminelen het vooral gemunt hebben op 65-plussers. Wees alert en waarschuw je familie als je vermoedt dat ze dit bericht niet lezen.

Labels