Schuldige veroordeeld tot 18 maanden cel, € 24.000 boete en beroepsverbod voor faillissementsdelicten

Naar aanleiding van onder meer het werk van de financiële sectie van de Gecentraliseerde Gerechtelijke Brigade van de Politiezone Brussel Noord, werd op 26 juni 2023 een individu veroordeeld voor misdrijven die verband houden met faillissementsfraude. 

artikel

In 2020 was de zaakvoerder van een frituur in de gemeente Schaarbeek failliet en kon hij zijn schulden dus niet meer aflossen, met name die ten aanzien van de gemeente voor de huur van zijn locatie. Het individu heeft de gemeente niet op de hoogte gebracht van zijn situatie en heeft een andere onderneming opgericht om zijn activiteiten voort te zetten, zonder zijn schulden af te betalen. De gemeente, aan wie de schulden niet betaald waren, heeft zich burgerlijke partij gesteld toen de fraude werd ontdekt. 

Het dossier werd vervolgens overgenomen door de financiële sectie van de Gecentraliseerde Gerechtelijke Brigade van de Politiezone Brussel Noord. Het werk van de politieambtenaren van deze sectie heeft het mogelijk gemaakt om misdrijven op te sporen die verband houden faillissementsfraude, aangezien de zaakvoerder geen aangifte gedaan had van het faillissement en een nieuwe onderneming had opgericht om zijn activiteiten voort te zetten zonder de gemeente in te lichten en zonder zijn schulden af te lossen, wat onwettig is. 

Op 26 juni 2023 heeft de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg van Brussel de verdachte schuldig bevonden aan misbruik van vennootschapsgoederen, verduistering van activa, bedrieglijk onvermogen en laattijdige faillissementsaangifte en werd het individu veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf, een geldboete van € 24.000 en het verbod om voortaan zijn beroep nog uit te oefenen. 

 

Vonnisnummer: 2023/3870 (vertrouwelijk) 

Labels