Operaties in strijd tegen drugshandel in Navezwijk in Schaarbeek: 35 huiszoekingen in 3 dagen

Op 22, 23 en 24 april 2024 heeft de politiezone Brussel Noord 35 huiszoekingen verricht in het kader van de strijd tegen de verkoop van drugs door criminele organisaties in de Navezwijk.

ops theo

Op maandag 22 april werden 150 politiemensen gemobiliseerd, voornamelijk in de Navezwijk om er meer dan 20 huiszoekingen te verrichten. Die huiszoekingen waren gericht op de vermoedelijke organisatoren van de drugshandel. Ook een handelszaak werd gerechtelijk verzegeld. Het doel van de politie en het gerecht is immers om de kopstukken van de criminele organisatie die in de wijk actief is, aan te pakken.

De twee daaropvolgende dagen hebben de onderzoekers van de Gecentraliseerde Gerechtelijke Brigade van de politiezone Brussel Noord nog verschillende huiszoekingen uitgevoerd, wat de teller uiteindelijk op 35 huiszoekingen brengt die werden verricht in het kader van de strijd tegen de verkoop van verdovende middelen door criminele organisaties.

In de loop van die drie dagen werden 18 verdachten aangehouden en ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter die belast is met het onderzoek. Zij werden beschuldigd wegens bezit en verkoop van verdovende middelen in vereniging en wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Naar aanleiding van de verhoren heeft de onderzoeksrechter beslist om 12 verdachten onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. 5 andere verdachten werden vrijgelaten onder voorwaarden, en een laatste verdachte werd na zijn verhoor vrijgelaten.

Gedurende die drie operatiedagen heeft de politie van de politiezone Brussel Noord het volgende in beslag genomen:

  • meer dan 122.000 euro cash,
  • 2,2 kg cannabis,
  • 1.247 ecstasypillen,
  • 10 g cocaïne,
  • 9 wapens, meer dan 120 stuks munitie en 1 kogelwerende vest: 2 vuurwapens, 1 persluchtpistool en 2 alarmpistolen en 4 airsofwapens 
  • 36 gsm’s et 2 pc’s,
  • meer dan 100 luxehorloges,
  • 5 gerechtelijk getakelde voertuigen: 3 moto’s en 2 auto’s.

 

Daarnaast was de politiezone Brussel Noord zichtbaar op het terrein aanwezig door vaker te voet te patrouilleren in de wijk en door meer wegcontroles en meer bestuurlijke controles van handelszaken in de Navezwijk te houden. Via haar opdrachten van bestuurlijke politie wil de politiezone Brussel Noord immers de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de bewoners van de Navezwijk verhogen. Deze aanpak kadert in het Gewestelijk Actieplan ter bestrijding van de handel in verdovende middelen. Ter herinnering: de Navezwijk is een sector die een prioritaire ondersteuning geniet binnen dit Gewestelijk Actieplan.

Zo werden tijdens diezelfde operatie 8 handelszaken die potentieel gelinkt zijn aan de handel in verdovende middelen door criminele organisaties, bestuurlijk gecontroleerd. De politieverslagen werden overgemaakt aan Cécile Jodogne, waarnemend burgemeester van Schaarbeek.