Protocolakkoord tussen hotelsector en Politiezone Brussel Noord zopas ondertekend!

Op woensdag 8 mei hebben de Politiezone Brussel Noord en de hotels van de Brussels Hotels Association (BHA) hun samenwerking geformaliseerd via de goedkeuring van een protocolakkoord. 

BHA-PolBruNo

De ondertekening vond plaats ter gelegenheid van een ontmoeting tussen de leden van het Politiecollege, de wnd. burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne, de wnd. burgemeester van Evere, Ridouane Chahid, en de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, evenals de Secretaris-Generaal van de BHA en de afgevaardigden van de hotels die zich op het grondgebied van de Politiezone bevinden en aangesloten zijn bij de BHA. Met dit protocolakkoord – en dit is nieuw – willen de partners de politiediensten namelijk toegankelijker maken voor buitenlandse bezoekers (toeristen of beroepsmatige reizigers): “Het gebeurt regelmatig dat buitenlandse bezoekers pas bij hun terugkeer van reis melding maken van een niet-dringend feit waarvan ze tijdens hun verblijf bij ons het slachtoffer geworden zijn”, legt Cécile Jodogne, voorzitster van het Politiecollege van de Zone Brussel Noord en wnd. burgemeester van Schaarbeek, uit. “Dit brengt dan vaak administratieve rompslomp met zich mee, die soms vermeden kan worden als het feit onmiddellijk bij de Belgische politie gemeld wordt”. 

Het is vanuit deze optiek dat de Zone PolBruNo een applicatie ontwikkeld heeft waarmee buitenlandse bezoekers een niet-dringend feit online kunnen melden bij de politiediensten via het loket van hun hotel. Deze melding genereert dan een incidentenfiche op het niveau van de Politie van Brussel Noord om de klachtindiening van het slachtoffer te bewerkstelligen. 

Deze nieuwigheid versterkt aldus het aanbod van het platform Police-on-web, dat enkel toegankelijk is voor Belgische inwoners. “Het is een grote extra stap naar meer toegankelijkheid van de politiediensten. Dankzij deze nieuwe tool en ons partnerschap met de BHA zullen veel personen die niet in België verblijven beter opgevangen kunnen worden als slachtoffer. De teruggave aan de eigenaar van een bagagestuk of van andere gestolen voorwerpen die vervolgens door de Politie worden teruggevonden, zal hierdoor ook vlotter verlopen.”, verduidelijkt hoofdcommissaris Olivier Slosse, Korpschef van de Politiezone Brussel Noord.

Rodolphe Van Weyenbergh, Secretaris-Generaal van de BHA, benadrukt: “Wij juichen dit partnerschap met de Politiezone Brussel Noord toe die met meer dan 2.000 hotelkamers een grote hotelpool vormt in het Brusselse Gewest. Dit akkoord beoogt de toegankelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van de politiediensten aanzienlijk te verbeteren voor de hotels en de buitenlandse bezoekers. Dit is een primeur in België! Net zoals een Belg, zal een toerist voortaan online feiten kunnen melden en een pv kunnen bekomen via zijn hotel zonder zich naar een commissariaat te hoeven te verplaatsen. Dit zal mogelijk zijn tijdens zijn verblijf. Dezelfde online-applicatie zal ook de melding van incidenten door hotels sterk vergemakkelijken. Het is een vernieuwend initiatief dat wij graag willen uitbreiden naar andere grondgebieden.”

 

Een betere informatie-uitwisseling voor meer openbare veiligheid

De ondertekenaars werken al jarenlang sporadisch samen. Er vonden contacten plaats, maar de partners wilden graag samen de informatie-uitwisseling verbeteren. Het protocolakkoord laat toe om dit partnerschap te formaliseren en te structureren met als doel de openbare veiligheid te verbeteren”, verklaart Ridouane Chahid, wnd. burgemeester van Evere, verheugd.

Dankzij de ontwikkelde applicatie kunnen de hotels bijvoorbeeld onburgerlijk gedrag of (eenmalige of terugkerende) incidenten melden bij de Zone PolBruNo. Hierdoor zal de Zone over de nodige informatie beschikken om zinvolle maatregelen te kunnen nemen teneinde een gepast politioneel antwoord te bieden. De hotels zullen van hun kant een duidelijk en gemakkelijk herkenbaar aanspreekpunt hebben bij de Politie van Brussel Noord. 

 

Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, verduidelijkt ten slotte dat de hotels van de Brussels Hotels Association (BHA), die voornamelijk op zijn grondgebied gelegen zijn, regelmatig hooggeplaatste personen en bezoekers die deelnemen aan belangrijke evenementen in het hele Koninkrijk, mogen verwelkomen: “de aanwezigheid van vooraanstaande personen en de organisatie van belangrijke evenementen kunnen bijzondere maatregelen vereisen op het vlak van beveiliging en handhaving van de openbare orde. Via dit protocolakkoord en de verdere ontwikkeling van de applicatie Police-on-web, zullen de betrokken gemeenten en onze Politiezone zich ervan kunnen vergewissen dat de informatie die alle partners nodig hebben, wel degelijk uitgewisseld werd, en zal ieders veiligheid op die manier gegarandeerd kunnen worden”, besluit hij.

 

Labels