Politiezone Brussel Noord voert nieuw aanspreekpunt in voor slachtoffers van seksueel geweld en intrafamiliaal geweld

De Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node) hecht veel belang aan de opvang en het onthaal van slachtoffers. Daarom werden er nieuwe lokalen specifiek ingericht voor het onthaal van slachtoffers van seksueel en intrafamiliaal geweld met de steun van de gemeente Evere, alsook van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Logo EVA PolBruNo

Het onthaal, het luisterend oor en de hulp aan het slachtoffer vormen de kern van het beroep van elk van de medewerkers van de Politiezone Brussel Noord, zowel voor de politiemensen als voor het burgerpersoneel. Onze prioriteit en ons streven bestaan erin om projecten in deze zin uit te werken binnen onze Politiezone”, verduidelijken Cécile Jodogne, Ridouane Chahid en Emir Kir, respectievelijk voorzitster van het Politiecollege en wnd. burgemeester van de gemeente Schaarbeek, wnd. burgemeester van Evere en wnd. burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Hiertoe behoort ook de oprichting van een nieuw aanspreekpunt voor een specifiek publiek: EVA.

 

Wat is EVA? 

EVA is het acroniem van “Emergency Victim Assistance” en heeft als doel de opvang te verzekeren van slachtoffers van zedenfeiten die meer dan zeven dagen geleden plaatsvonden, feiten van intrafamiliaal geweld, seksueel geweld en geweld op basis van geslacht, seksuele geaardheid of kwetsbaarheid.

Het betreft een bijkomend aanspreekpunt voor meer kwetsbare slachtoffers die terughoudendheid ervaren om zich naar een commissariaat te begeven: “Er is soms veel moed nodig om een commissariaat binnen te stappen en de feiten aan te klagen waarvan men het slachtoffer is. Met EVA maken we ons dienstenaanbod toegankelijker door een extra aanspreekpunt toe te voegen voor slachtoffers die moeilijkheden ondervinden om ons via de gebruikelijke kanalen te bereiken”, legt Hoofdcommissaris Olivier Slosse, Korpschef van de Politiezone Brussel Noord, uit.

Aan de vrouwen die klacht durven in te dienen, zijn we een gepast en gespecialiseerd onthaal verschuldigd. Met dit nieuwe aanspreekpunt EVA geeft Brussel een nieuwe wending aan de strijd tegen geweld ten aanzien van vrouwen. Een welwillend en opgeleid netwerk oprichten om secundair slachtofferschap te vermijden, is een verzoek dat al lange tijd uitgaat van de professionals uit de sector. Het maakt me trots dat het Brussels Gewest hieraan kan bijdragen” voegt staatssecretaris Nawal Ben Hamou toe.

De rol van EVA bestaat er niet in om het onthaal en de aangeboden diensten binnen de commissariaten van de Politiezone te vervangen. EVA zal daarentegen nauw samenwerken met de commissariaten, alsook in partnerschap met de verenigingssector” voegt inspectrice Coralie Heyndrickx, lid van de Gecentraliseerde Gerechtelijke Brigade en coördinatrice van het project, toe. Elk slachtoffer dat zich naar één van de vijf commissariaten van de Politiezone Brussel Noord begeeft, zal immers systematisch ontvangen en bijgestaan worden door het onthaalpersoneel van dit commissariaat.

 

Hoe kom je in contact met EVA?

Zowel verenigingen als slachtoffers kunnen rechtstreeks contact opnemen met EVA, hetzij per mail via het adres zpz.bruno.eva@police.belgium.eu, hetzij telefonisch op het nummer 0471/94.38.72. Ze zullen dan in een geruststellend kader onthaald worden, buiten het commissariaat, in de lokalen die op 20 oktober ingehuldigd werden in aanwezigheid van de wnd. burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne, de wnd. burgemeester van Evere, Ridouane Chahid, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, en staatssecretaris Nawal Ben Hamou.

Slachtoffers zullen dan gehoord, ondersteund en begeleid worden door medewerkers van de Politiezone Brussel Noord: "Zo vergroten we de mogelijkheden voor het slachtoffer om erover te praten en hem/haar te begeleiden als hij/zij klacht wil indienen. Je staat er niet alleen voor, we zijn er voor je!" besluit Korpschef Olivier Slosse.

Labels