Nieuwe stap om het gebruik van bodycams op het terrein mogelijk te maken voor de Politie van Brussel Noord

De Politiezone Brussel Noord is overgegaan tot de aankoop van bodycams, of lichaamscamera’s, teneinde haar operationele geüniformeerde eerstelijnsdiensten hiermee uit te rusten. De bedoeling van dit instrument, dat zichtbaar gedragen wordt, is om de interventies te registreren, van eender welke aard, die aanleiding kunnen geven tot spanningen. De uitrol in de eenheden zal geleidelijk gebeuren vanaf mei 2022.

Bodycam@PolBruNo

« Na een positieve testfase in het eerste trimester van 2021 is onze Politiezone overgegaan tot een eerste bestelling van 70 bodycams teneinde de geüniformeerde eerstelijnsdiensten ermee te kunnen uitrusten », verklaart Cécile Jodogne, voorzitster van het Politiecollege en waarnemend burgemeester van Schaarbeek.

Om het gebruik van deze bodycams mogelijk te maken op het terrein, heeft de Politiezone een toestemmingsaanvraag voor de plaatsing en het gebruik van bodycams voorgelegd aan de territoriaal bevoegde Gemeenteraden. « Het ging om de laatste wettelijke stap die nog gezet diende te worden en deze werd goedgekeurd door de drie Gemeenteraden die bevoegd zijn voor het grondgebied van de Politiezone », verklaren Ridouane Chahid, waarnemend burgemeester van Evere, en Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, tevreden.

PolBruno rondt momenteel nog de technische configuratie en de opleiding van haar politiemensen af  alvorens van start te gaan met de uitrol van de lichaamscamera’s binnen de eenheden. Dit zou geleidelijk moeten gebeuren vanaf mei 2022.

Meer gedetailleerde informatie over de concrete gebruiksmodaliteiten van de bodycams zal volgen in de loop van de maand mei wanneer de uitrolfase beëindigd is.

Waarom bodycams gebruiken?

Deze bodycams, die zichtbaar gedragen zullen worden op de kogelwerende vesten, zullen toelaten om foto’s te nemen en audio- en beeldopnames te maken, waarbij de bewaring van de lokalisatiegegevens voorzien wordt.

Met het gebruik van deze camera’s beoogt de Politiezone verscheidene doelstellingen:

  • De beroepsernst van de politionele interventies versterken en de transparantie ervan bevorderen.
  • De rapportering over de politionele interventies verbeteren ten aanzien van de bestuurlijke en gerechtelijke politionele overheden, alsook over het gebruik van bodycams in het kader van klachten tegen de politie.
  • De relaties bedaren tussen de interveniërende politieambtenaren en hun gesprekspartners volgens het principe van de-escalatie door het voorafgaandelijk informeren van deze laatsten met betrekking tot de registratie van hun feiten, gebaren, woorden, enz.
  • De veiligheid van de politieambtenaren verhogen: het aantal gewelddadige feiten verminderen.
  • De kwaliteit verhogen en de vaststellingen van overtredingen staven door vaker terug te vallen op materiële vaststellingen (bijvoorbeeld in het kader van feiten van intrafamiliaal geweld).