De politieambtenaren van de Dienst Sociale Wetten en Leefmilieu van de Politiezone Brussel Noord controleren de handelszaken op het hele grondgebied van de Zone

De Dienst Sociale Wetten en Leefmilieu (SWL) van de Politiezone Brussel Noord bindt de strijd aan tegen niet-aangegeven arbeid en waakt erover dat de handelaars de regelgevingen respecteren waaraan ze onderworpen zijn op het grondgebied van de gemeenten Schaarbeek, Evere en Sint-Joost-ten-Node.   

politielogo

Het hele jaar door voert de Dienst Sociale Wetten en Leefmilieu (SWL) van de Politiezone Brussel Noord controles uit in handelszaken en drankgelegenheden. Het doel is om erop toe te zien dat men deze handelszaken en drankgelegenheden beheert als een voorzichtige en redelijke persoon, dat ze in orde zijn op administratief vlak en dat er aandacht is voor de naleving van het algemeen politiereglement en van de gemeentelijke regelgevingen waaraan de handelaars onderworpen zijn. Tijdens hun controles in de verscheidene etablissementen is de rol van de politieambtenaren zowel preventief als repressief.   

Als de handelszaken niet in orde zijn, krijgen ze van de politie een waarschuwing of een boete. In de ergste gevallen kan er een sluitingsbesluit betreffende de handelszaak of drankgelegenheid overgemaakt worden aan de burgemeester van de gemeente, die dan kan beslissen om het etablissement al dan niet te sluiten.  

Naar aanleiding van het werk van de politiemedewerkers van de Dienst Sociale Wetten en Leefmilieu werd sinds 21 juni de sluiting van een handelszaak in de Noordwijk gevraagd en vervolgens bevestigd door Cécile Jodogne, wnd. burgemeester van Schaarbeek. De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir, bevestigde tevens de sluiting van zes etablissementen in de Noordwijk. Ook in de gemeente Evere werd er een sluiting van een handelszaak bevestigd door de waarnemende burgemeester, Ridouane Chahid. Zodoende werden er dus zeven handelszaken en drankgelegenheden gesloten om diverse redenen, onder meer omdat de nodige verzekeringen ontbraken of omdat ze open waren buiten de toegestane uren.                     

Cécile Jodogne, wnd. burgemeester van Schaarbeek: “Wij verheugen ons over de economische en commerciële dynamiek die heerst in Schaarbeek, waar de handelszaken uiterst levendig zijn. Van hun kant verlangen we echter ook dat ze respect opbrengen voor de regels, de wetten en de burgers. Met en dankzij de politie moeten we voet bij stuk houden ten aanzien van de handelszaken die zorgen voor een werkelijke sociale en economische overlast, waardoor de levenskwaliteit in onze wijken in het gedrang komt.”  

Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node: “Deze acties dragen bij tot ons hoofddoel dat erin bestaat om de veiligheid te herstellen voor de bewoners van de Noordwijk. We hadden een reeks sterke maatregelen aangekondigd in de maand juni en deze versterkte controles maken daar deel van uit.”  

Ridouane Chahid, wnd. burgemeester van Evere: “De handelaars spelen een hele grote rol in het leven in onze gemeenten en wij steunen hen. Zij zijn echter ook verplicht om de geldende regels, het welzijn van de burgers en het “samen leven” te respecteren. Deze drie criteria zijn volgens ons van essentieel belang. Daarom zetten wij ons ervoor in om ze te doen naleven.” 

Labels