Werd u slachtoffer van een misdrijf?

U werd slachtoffer van een schokkende gebeurtenis...

Dit gebeurt volkomen onverwacht en ongevraagd. Hierdoor wordt u geconfronteerd met politie en justitie zonder misschien goed te beseffen wat er u overkomt.

Om slachtoffers hierin bij te staan werd de politionele slachtofferbejegening als één van de basisfunctionaliteiten van de politie wettelijk onderschreven. De wet op het politieambt en de ministriële richtlijn GPI58 stellen dat een goede slachtofferbejegening en een correcte opvang, een basistaak is van elke politieambtenaar. Elke politieambtenaar heeft als taak een slachtoffer op een behoorlijke manier op te vangen en de nodige bijstand en informatie te verstrekken. Daarenboven kan elk slachtoffer zich beroepen op een aantal rechten. Het is de taak van de politie hierop toe te zien, u hierover in te lichten en u hierin bij te staan.

Indien u geconfronteerd wordt met zwaar slachtofferschap kan u bijgestaan worden door een slachtofferbejegenaar. Een aantal medewerkers binnen politiezone Getevallei hebben hiertoe een gespecialiseerde opleiding gevolgd en zijn via een beurtsysteem ter beschikking voor:

  • een eerste opvang van slachtoffers in crisissituaties;
  • de slechtnieuwsmelding bij een traumatische gebeurtenis (vb. zwaar of dodelijk ongeval);
  • de eerste opvang van minderjarige slachtoffers;
  • de eerste opvang van slachtoffers van zedenfeiten en intrafamiliaal geweld;
  • de doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten die u verdere ondersteuning kunnen bieden;
  • ..................…

U kan de dienst slachtofferbejegening van politiezone Getevallei steeds per mail bereiken.

Voor dringende gevallen kan u steeds (24u/24u en 7d/7d) terecht op het noodnummer 101.

De slachtofferbejegening door de politie is slechts een eerste stap in de begeleiding van slachtoffers. Nadien kan er verdere gespecialiseerde opvang en vrijwillige begeleiding gebeuren door de dienst "slachtofferhulp" van het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW). Alle gesprekken zijn vertrouwelijk en deze hulpverlening is kosteloos. De contactgegevens van de verschillende kantoren kan u  hier vinden.

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Getevallei via het contactformulier of telefonisch via 016 805 805.