Welke regels gelden in een fietsstraat?

Je bent vast en zeker al wel eens door een fietsstraat gereden. Maar welke regels gelden er nu in zo’n straat?

In een fietsstraat mag je als fietser de hele breedte van de rijbaan aan jouw kant in beslag nemen. Een bestuurder van een auto of van een ander motorvoertuig mag fietsers hier niet inhalen en niet sneller dan 30 kilometer per uur rijden. Zoals je merkt, heb je als fietser heel wat rechten in een fietsstraat, maar je hebt ook plichten. Je moet hier als fietser nog steeds de regels van de wegcode naleven. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je indien nodig voorrang van rechts moet verlenen.

Voor bestuurders van speed pedelecs gelden dezelfde regels als voor fietsers. Ze mogen in een fietsstraat de breedte van het voorziene rijvak in beslag nemen maar mogen, net zoals auto’s, maximum 30 kilometer per uur rijden.

Een fietsstraat herken je aan het rode wegdek en aan het groot fietspictogram dat aan het begin van de fietsstraat aangegeven staat. Dit bord blijft geldig tot aan het volgende kruispunt. Enkel wanneer er gebruik wordt gemaakt van zonale fietsstraten zal er nog een begin en eind bord aanwezig zijn om een fietsstraat aan te duiden.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Limburg Regio Hoofdstad via het contactformulier of telefonisch via 011 938 938.