Black Friday: vijf tips voor veilig online kerstshoppen 

Met gelegenheden zoals Black Friday, Cyber Monday en de feestdagen neemt het aantal online aankopen aanzienlijk toe. Dit seizoen van kortingen en aanbiedingen trekt niet alleen enthousiaste shoppers aan, maar ook fraudeurs en oplichters. Wees dus extra waakzaam! In dit artikel geven we handige tips over waar je op moet letten en hoe je jezelf beter kunt beschermen terwijl je profiteert van de beste aanbiedingen.

  1. Controleer het webadres van de webshop. Criminelen proberen je te misleiden door de schrijfwijze of de domeinnaam van de webwinkel subtiel te veranderen. Bol.net is niet de gekende webshop en coolblu.be is niet de domeinnaam van de gekende elektrowinkel. Op die manier lokken ze je naar een valse website en gaan ze met je geld aan de haal.
  2. Koop enkel via een beveiligde website. Je weet dat een website veilig is wanneer het webadres begint met https://. Er zal ook een slotje verschijnen bovenaan in je adresbalk.
  3. Check de webshop online. Ga op het internet op zoek naar de ervaringen van andere klanten van de webshop. Op die manier ga je eventuele negatieve commentaren snel terugvinden.
  4. Gebruik geen gratis openbare wifi. Doe je online aankopen steeds via je eigen wifinetwerk of mobiele data. In restaurants, winkels of ziekenhuizen krijg je vaak gratis toegang tot een openbaar wifinetwerk. Criminelen kunnen via deze onbeveiligde netwerken echter je betalingsgegevens stelen.
  5. Gebruik je kredietkaart. Je betaalt je online aankopen best met een kredietkaart. De aankoopverzekering, die vaak deel uitmaakt van het pakket van een kredietkaart, zorgt ervoor dat je jouw geld terugkrijgt wanneer je pakje niet geleverd wordt. Ook PayPal is een betrouwbaar alternatief.
kerstshoppen

Labels