Veiligheidsmaatregelen tijdens EK Voetbal op Kolonel Dusartplein

Morgen gaat het EK Voetbal van start. Ook in Hasselt worden duizenden voetbalsupporters verwacht die samen de wedstrijden willen volgen. "Vooral aan het Kolonel Dusartplein, waar het Impact Festival Da Copa opnieuw neerstrijkt en de plaatselijke cafés een groot scherm plaatsen, kan het de komende weken erg druk worden," zegt Gerald Corthouts, schepen van evenementen.

De politie nam samen met de organisatie van de evenementen verschillende veiligheidsmaatregelen. "Evenementen van deze grootorde vragen extra maatregelen op het vlak van veiligheid," zegt burgemeester Hilde Claes. "Er werden afspraken gemaakt met de organisatoren, er is een politieverordening van kracht en de politie Limburg Regio Hoofdstad zet extra mensen in. De veiligheid van de voetbalsupporters is voor ons een absolute prioriteit."

Overleg

De politie heeft samen met de organisator van Impact Festival Da Copa enkele afspraken gemaakt op het vlak van veiligheid. "Zo zijn er bijvoorbeeld geen rugzakken of grote tassen toegelaten op het terrein en is er toegangscontrole en camerabewaking," zegt Birger Vanheusden van 3vents. Ook met de cafés aan de overzijde van het Kolonel Dusartplein vond er een overleg plaats. Hier gelden exact dezelfde veiligheidsvoorschriften als op het Impact Festival De Copa.

Daarnaast legt de politieverordening die de gemeenteraad van Hasselt vorige maand goedkeurde, enkele maatregelen op aan de organisatoren. Zo mag er bijvoorbeeld voor, tijdens en na de wedstrijden geen drank in glazen geserveerd worden. Alle evenementen in het kader van het EK moeten in Hasselt vergund of gemeld worden.

Extra politie-inzet

Tijdens elke wedstrijd van het EK zijn er politiemensen aanwezig aan het Kolonel Dusartplein. Tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels wordt de politie-inzet nog verhoogd. "Wanneer de nationale ploeg van België speelt, zetten wij in totaal een 40-tal politiemensen extra in," zegt korpschef Philip Pirard. "Niet enkel in de binnenstad of op het Kolonel Dusartplein maar ook in de andere wijken en gemeenten waar de wedstrijd op groot scherm wordt uitgezonden, rijden er politieploegen rond." Aan het Kolonel Dusartplein komt er ook een commandopost van de politie te staan die bij elke wedstrijd bemand is.

Omwille van de huidige bijzondere omstandigheden bij grote evenementen, zal de politie ook een voertuig met ANPR-camera laten rondrijden om preventief eventuele verdachte voertuigen op te sporen. Tenslotte werd er ook de bijstand van een explosievenhond gevraagd bij de federale politie. "Al deze maatregelen zijn louter preventief van aard," verduidelijkt burgemeester Hilde Claes. "Ze kaderen binnen de huidige verhoogde waakzaamheid bij grote evenementen."

Tenslotte zet de politie ook haar alcoholcontroles onverminderd voort. "Uiteraard begrijpen wij dat een voetbalwedstrijd en een fris pintje hand in hand gaan maar kies dan voor een Bob, een taxi of het openbaar vervoer om je veilig thuis te brengen," besluit korpschef Philip Pirard.

Meer informatie:

Stad Hasselt Hilde Claes, burgemeester, 0497 54 40 15. Gerald Corthouts, schepenen van evenementen, 011 23 93 59.

Politie Dorien Baens,