Politieverordening in Hasselt tijdens EK Voetbal

De gemeenteraad keurde gisteravond een politieverordening goed over de organisatie van evenementen en activiteiten tijdens de periode van het EK Voetbal.De politieverordening bevat voorwaarden voor horeca-uitbaters en organisatoren van evenementen die EK-wedstrijden in groep vertonen.

"Deze voorwaarden moeten ons helpen om tijdens de EK-gekte de rust en de veiligheid te waarborgen in Hasselt," zegt burgemeester Hilde Claes.

De verordening bepaalt onder andere dat er vanaf twee uur voor de wedstrijden tot twee uur na de wedstrijden geen drank geschonken mag worden in glas op het openbaar domein. Daarnaast geldt er een vuurwerkverbod op openbaar - en privédomein en worden er regels opgelegd rond muziekvolume om de overlast voor de bewoners te beperken. "Uitbaters van horecazaken moeten een melding maken wanneer ze een wedstrijd uitzenden," zegt schepen van evenementen Gerald Corthouts. "Iemand die een evenement rond het EK wil organiseren op het openbaar domein, moet hier een vergunning voor hebben van de burgemeester. Deze kan je tot tien dagen voor het evenement aanvragen." Een vergunning aanvragen of een melding maken, kan via het formulier dat je kan downloaden via http://evenement.hasselt.be of via een e-mail naar evenementen@hasselt.be.

Ook de politie houdt een extra oogje in het zeil tijdens het EK. "Wij zetten extra politiemensen in en hebben afspraken gemaakt rond extra veiligheidsmaatregelen met de organisatoren van grote evenementen in de politiezone," zegt korpschef Philip Pirard. "Zo zullen er bij het Festival da Copa op het Kolonel Dusartplein bijvoorbeeld geen rugzakken of grote tassen mee naar binnen mogen en is er camerabewaking."

De politieverordening is van kracht van 10 juni 2016 t.e.m. 10 juli 2016 op het hele Hasseltse grondgebied. Een overtreding op de verordening wordt bestraft met een administratieve geldboete. De verordening kan je hier binnenkort raadplegen.