Het Grote Voetgangersexamen en Het Grote Fietsexamen

De komende drie maanden nemen in totaal bijna 1.500 leerlingen uit verschillende basisscholen uit Diepenbeek, Halen, Hasselt, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven deel aan het Grote Voetgangersexamen of het Grote Fietsexamen. Tijdens deze examens test de politie of de leerlingen klaar zijn om zich zelfstandig in het verkeer te begeven.

Het Grote Voetgangersexamen en het Grote Fietsexamen werden ontwikkeld door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde met de steun van de Vlaamse Overheid en Ethias. De politie Limburg Regio Hoofdstad neemt de examens af in alle lagere scholen binnen de politiezone die dit wensen. In totaal organiseren 21 scholen een Voetgangersexamen. In 29 scholen wordt er een Fietsexamen afgenomen.

"Jonge voetgangers en fietsers blijven een risicogroep in het verkeer," vertelt korpschef Philip Pirard. "Door middel van het Voetgangers- en Fietsexamen willen we kinderen enkele vaardigheden laten inoefenen en hen op die manier klaarstomen om zich alleen op een veilige manier in het verkeer te begeven."

Het Grote Voetgangersexamen

Het Grote Voetgangersexamen wordt afgenomen in het vierde leerjaar van het basisonderwijs. De leerlingen oefenen rond vijf basisvaardigheden die ze onder de knie moeten hebben om veilig op pad te kunnen gaan: rond een hindernis stappen die de stoep verspert en oversteken op een voetpad, op een kruispunt met een agent, op een T-kruispunt en tussen geparkeerde auto's. Op de dag van het examen leggen de leerlingen een uitgestippelde route af. Onderweg controleert de politie Limburg Regio Hoofdstad of ze alle proeven op een veilige manier uitvoeren. De leerlingen moeten alle vijf de proeven veilig uitvoeren om te slagen voor het examen.

Het Grote Fietsexamen

Het Grote Fietsexamen wordt afgenomen in het zesde leerjaar van het basisonderwijs. Veel leerlingen trekken het jaar nadien immers met de fiets naar het middelbaar onderwijs. Ook ter voorbereiding van dit examen oefenen de leerlingen op school vijf vaardigheden in: rechts op de rijbaan fietsen, rechts afslaan, links afslaan zonder voorsorteren, langs een hindernis fietsen en voorrang verlenen. Tijdens het examen moeten de leerlingen opnieuw voor alle proeven slagen om het Fietsbrevet te behalen.

Op maandag 11 april wordt het eerste Grote Voetgangersexamen van dit seizoen afgenomen in basisschool De Zonnebloem in Lummen. Op 3 juni vindt het laatste Fietsexamen plaats.