Woninginbraken op laagste peil in jaren maar waakzaamheid blijft geboden

Inbraken

In 2018 werden er in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad 405 woninginbraken of inbraakpogingen vastgesteld. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de afgelopen jaren. Vooral in het najaar, wanneer de woninginbraken traditioneel pieken, is de daling opvallend. Toch waarschuwt de politiezone burgers om alert te blijven.

Van 1 januari 2018 tot en met vandaag stelde de politie LRH 405 woninginbraken of inbraakpogingen vast. Eind november vorig jaar stond de teller voor 2017 al op 600, in 2016 zelfs op 620. Een aanzienlijke daling dus. "We zien dat het aantal woninginbraken in alle gemeenten van onze politiezone dit jaar gedaald is," zegt korpschef Philip Pirard. "Wat vooral opvalt, is dat de stijging van het aantal inbraken bij het aanbreken van de zogenaamde 'donkere periode' dit jaar voorlopig uitblijft. Vorig jaar stelden we in november 93 inbraken vast, dit jaar zijn er dat voorlopig 42. Een halvering dus." November is thans de maand waarin traditioneel de meeste inbraken gebeuren.

Alert blijven
De politiezone waarschuwt inwoners echter om toch de nodige maatregelen te nemen. "Wij bieden bijvoorbeeld gratis diefstalpreventie advies aan huis aan," klinkt het. "Je woning goed beveiligen is en blijft immers de beste manier om ongewenst bezoek te vermijden." Daarnaast vraagt de politiezone aan burgers om onmiddellijk het noodnummer 101 te bellen wanneer zij iets of iemand verdacht opmerken. Ook voor de politiezone zelf blijft de aanpak van woninginbraken een prioriteit. "Enerzijds werken wij preventief met banners op onze combi's en in de gemeenten, anderzijds blijven wij inzetten op patrouilles en gecoördineerde acties tegen woninginbraken."

Inbraken in scholen
Wat dit jaar wel opvalt is dat scholen geviseerd worden door inbrekers. De politiezone probeert bij dit soort van plotse fenomenen kort op de bal te spelen. "Onze patrouilles werden geheroriënteerd en we hebben alle scholen morgenavond uitgenodigd voor een infosessie over hoe zij hun schoolgebouw best kunnen beveiligen tegen een inbraak."