Politie Limburg Regio Hoofdstad bezorgd over druggebruik in het verkeer

De politie Limburg Regio Hoofdstad ziet het aantal bestuurders die onder invloed van drugs rondrijden zwaar toenemen. Tijdens één actie het afgelopen weekend werden er niet minder dan 19 bestuurders betrapt. 'Drugs in het verkeer' is dan ook één van de prioriteiten waar de politiezone op werkt. "En hiervoor worden kosten noch moeite gespaard," zegt korpschef Pirard.

Koploper in Limburg



De politie Limburg Regio Hoofdstad maakt zich ernstige zorgen over het aantal bestuurders dat onder invloed van drugs is. "Alleen al deze maand hebben we 40 bestuurders betrapt die drugs gebruikt hadden," zegt korpschef Philip Pirard. "Dit jaar zitten we aan 274 vaststellingen. Dit aantal ligt al hoger dan tijdens de voorbije jaren (216 in 2016 en 151 in 2015)."

Tijdens een actie zaterdagnacht en zondagochtend liepen er opnieuw 19 bestuurders tegen de lamp. 6 bestuurders hadden niet enkel drugs gebruikt maar waren ook onder invloed van alcohol. Opvallend is dat er zondag nog de hele voormiddag bestuurders onder invloed uit het verkeer werden gehaald.

De politie Limburg Regio Hoofdstad is op het vlak van aantal vaststellingen van rijden onder invloed van drugs zonder twijfel koploper in Limburg. "Dit is uiteraard een logisch gevolg van het feit dat we onze mensen faciliteren en aanmoedigen om rond deze problematiek te werken."

Prioriteit



De cijfers tonen duidelijk aan dat er weldegelijk een probleem is. Om die reden heeft de politiezone een prioriteit gemaakt van dit probleem en wordt er met man en macht op gewerkt. "Tijdens al onze controles hebben wij specifieke aandacht voor dit fenomeen," zegt Pirard.

"Daarnaast kopen wij zelf extra speekseltesten aan omdat het aantal dat wij ter beschikking krijgen van de overheid ruim onvoldoende is. Dit is voor onze politiezone een zware financiële dobber maar wij zijn van mening dat we alles uit de kast moeten halen om dit probleem aan te pakken en te zorgen voor een veiliger verkeer."

Ook worden de politiemensen van de zone extra opgeleid en gemotiveerd om rond deze problematiek te werken. Het feit dat de politiezone vaststelt dat er vaak 's ochtends, wanneer jongeren uitgeweest zijn, onder invloed van drugs gereden wordt, betekent dat de politie ook de uren van haar controles moet aanpassen. "Dit vraagt een grote flexibiliteit van onze mensen maar gelukkig zijn ze allemaal erg gemotiveerd om dit probleem aan te pakken," klinkt het. Door op deze problematiek te werken, hoopt de politiezone vooral het aantal (weekend)ongevallen terug te dringen.

Speekselanalyse

Op dit moment moet er na een positieve speekseltest nog een bloedafname gebeuren. Deze procedure is erg omslachtig en tijdrovend. Op nationaal niveau is men bezig om de bloedafname te vervangen door een speekselanalyse. "Dit gaat ervoor zorgen dat de procedure om iemand te testen op drugs in het verkeer veel sneller kan gaan. Op die manier gaan we in de toekomst nog meer controles kunnen doen en zonder twijfel nog meer positieve testen kunnen noteren."

Zware boetes

Bestuurders die betrapt worden op rijden onder invloed van drugs riskeren een boete tussen de 1.600 EUR en 16.000 EUR en een rijverbod dat kan gaan van 8 dagen tot 5 jaar. Wanneer een bestuurder opnieuw betrapt wordt, lopen deze boetes en de duur van het rijverbod nog op.