11 BIN's in de politiezone Regio Rhode & Schelde

De BIN's (buurtinformatienetwerken) in België zijn ontstaan midden de jaren negentig als reactie tegen de dreiging van de toenmalige Franse 'Kappabendes'. Deze bendes opereerden vooral in de grensstreek (Kortrijk - Menen - Ieper) en met dit initiatief wou men de overvallen een halt toeroepen. Het idee was geïnspireerd op de werking van de 'neighbourhoodwatch' in Groot-Brittannië.

De eerste BIN's in de politiezone Regio Rhode & Schelde zagen het licht in Merelbeke op 17 september 1998. Na een aantal inbraken in de Heidezandwijk en de Liedermeerswijk werden in nauwe samenwerking met de burgemeester van Merelbeke, de (toenmalige) politie en rijkswacht en de twee BIN-coördinatoren de grondvesten gelegd van de actuele BIN-werking in de zone.

Op 21 april 2004 ontstond in Gontrode het eerste buurtinformatienetwerk van Melle. Het volgende jaar werd op 20 april 2005 het BIN Heusden officieel opgestart. Op het zelfde moment ging eveneens het buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemingen (BIN-Z) van start. Alle zelfstandigen uit de hele politiezone kunnen bij dit initiatief aansluiten. Op 13 september 2006 was het de beurt aan het BIN Melle-Vogelhoek om op te starten.

In oktober 2012 kreeg de BIN-werking een stevige boost door het elektronische platform Enoxus te gebruiken. Tegelijk werden een paar aanpassingen doorgevoerd: de BIN's Heidezandwijk, Liedermeers en Melle-Vogelhoek werd samengevoegd tot één BIN Flora-Vogelhoek. Het grondgebied van het BIN Heusden en Gontrode werd uitgebreid tot de volledige deelgemeente. Op 25 september 2013 kreeg Merelbeke er het BIN Kwenenbos bij. Wegens het grote succes werd het BIN Flora-Vogelhoek in oktober 2014 opnieuw opgesplitst in twee aparte BIN's (BIN Melle-Vogelhoek en BIN Flora).

Op vraag van vele inwoners werden in de zomerperiode 2015 opnieuw drie BIN's opgestart: BIN Scheldewindeke (Oosterzele), BIN Moortsele (Oosterzele) en BIN Melle-centrum. Hierdoor is het volledige grondgebied van Melle als eerste binnen de politiezone volledig gedekt door BIN's (BIN Melle-Vogelhoek, BIN Melle-centrum en BIN Melle-Gontrode).

Vervolgens werd net voor de zomer van 2016 ook voor omschrijving van de gemeente Oosterzele op zich een BIN opgestart.

In november 2018 werd BIN Destelbergen opgericht en voor 2019 tenslotte, staat de dekking van de volledige politiezone met buurtinformatienetwerken op het programma. Hiertoe zullen enkele nieuwe BIN's worden opgestart, namelijk: BIN Merelbeke Centrum-Lemberge, BIN Merelbeke-Zuid, BIN Balegem en BIN Gijzenzele-Landskouter.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via pz.rhodeschelde@police.belgium.eu of 09 363 71 71.