Phishing, ‘t zit in de details

Het Centrum voor Cybersecurity België - Safeonweb - lanceert in het kader van de maand van cyberveiligheid een nieuwe tool om burgers en bedrijven te wapenen tegen phishing: de Safeonweb browser extensie. Deze tool biedt de mogelijkheid om waarschuwingen te ontvangen wanneer je naar een gevaarlijke site surft via de browser Chrome. 

 

Campagne Safeonweb 2023: Phishing, 't zit in de details!

Phishing is een grote ergernis voor de individuele internetgebruiker maar ook voor bedrijven, organisaties en de overheid. Niet alleen zijn die berichten vervelend, ze maken ook vele slachtoffers. In 2022 werd er in totaal 39,8 miljoen euro buit gemaakt naar aanleiding van phishing, een stijging in vergelijking met het jaar voordien (2021: 25 miljoen euro). 

Zoals elk jaar start in oktober de Nationale sensibiliseringscampagne cyberveiligheid 2023 met als doel zo veel mogelijk mensen bewust te leren omgaan met het internet. In het kader hiervan wordt een nieuwe tool gelanceerd om burgers en bedrijven te wapenen tegen phishing: de Safeonweb browser extensie. Deze tool biedt de mogelijkheid om waarschuwingen te ontvangen wanneer je naar een gevaarlijke site surft via de browser Chrome. (zie ook Safeonweb.be)

Installeer de Safeonweb browser extentie

  • Open de Google Chrome browser.
  • Klik rechtsboven op de drie puntjes en selecteer 'Extensies'. Kies 'Extensies beheren'.
  • Aan de linkerkant van de pagina vind je de link 'Web Store'. Zoek naar 'Safeonweb' in de webwinkel.
  • Op de pagina van de extensie vind je een knop 'Toevoegen aan Chrome'. Bevestig om door te gaan.
  • Als de installatie voltooid is, klik je op het puzzelstukje in de rechterbovenhoek van jouw scherm en vervolgens op de speld naast de Safeonweb extensie. Het Safeonweb-pictogram verschijnt nu in de Chrome-werkbalk.
  • Je bent helemaal klaar! De Safeonweb extensie zal je vanaf nu waarschuwen als je een onveilige website bezoekt.

Een verdacht bericht gekregen?

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be. Het Centrum voor Cybersecurity onderzoekt vervolgens alle verdachte links en blokkeert ze.

Cybercrime, een topprioriteit in onze politiezone

In onze niet-aflatende strijd tegen cybercrime is het onder meer van groot belang dat al onze medewerkers goed op de hoogte zijn en blijven inzake cyberveiligheid. Zo volgden onze onthaalmedewerkers afgelopen week een bijzondere opleiding inzake cybercrime. Dit om slachtoffers van phishing correct te leren bijstaan met als doel zo snel mogelijk de geleden schade te kunnen recupereren. De eerste stap, het onthaal is daarin een cruciale factor.

Opleiding cybercrime voor onze onthaalmedewerkers

Labels