Opgelet voor phishing (frauduleuze mails)!

20 november 2012 - Recent duiken opnieuw frauduleuze mails op bij handelingen via homebanking. In deze wordt gevraagd om uw bankaccount te verifiëren via een omleiding naar een valse website. Criminelen krijgen zo de kans om in te loggen op uw naam en geld over te schrijven. Deze vorm van criminaliteit is gekend als phishing. Hieronder vindt u meer info over de modus van dit misdrijf en hoe u het kan voorkomen.

Modus: Hoe gaan die criminelen te werk?

U gaat naar de homepagina van uw bank. Vervolgens wordt u doorverwezen naar een valse pagina. Hier vraagt men om uw persoonlijke gegevens door te geven.

Enige tijd later belt men u op en doet men zich voor als een medewerker van de helpdesk van de desbetreffende bank. Men stelt vervolgens handelingen met uw bankkaart. De daders krijgen zo de kans om geld over te schrijven, op uw naam...

Hoe kan u dit nu voorkomen?

Geef nooit vertrouwelijke gegevens door, noch via email, noch telefonisch! Houdt pin-codes en opgegeven cijfercombinaties (responses via uw card reader) strikt geheim!

Phishing

Deze vorm van criminaliteit maakt gebruik van bedrog via emails. De valse berichten lijken afkomstig te zijn van financiële instellingen, overheden of bekende personen, maar niets is minder waar. Men gebruikt enkel de identiteit of het logo van deze instellingen om vertrouwelijke informatie te verkrijgen, om deze vervolgens te misbruiken.

Wanneer u geconfronteerd wordt met dergelijke feiten of een vermoeden heeft van phishing, neem steeds contact op met de politie! U stelt best ook de betreffende instelling in kennis.

Meer informatie over phishing vindt u hier.

Labels