Nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten.

Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten.

Deze regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek gespeeld wordt.

Welke muziekactiviteiten?

Vanaf 1 januari 2013 gelden in Vlaanderen geluidsnormen voor muziekactiviteiten. Deze regelgeving over het maximale geluidsniveau geldt voor alle muziekactiviteiten die toegankelijk zijn voor publiek en waar elektronisch versterkte muziek gespeeld wordt. Dat wil zeggen dat iedere openbare activiteit met opgenomen muziek of elektronisch versterkte livemuziek onder de regelgeving valt. De geluidsnormen gelden dus voor een café met gewone achtergrondmuziek, een fuif in een zaal of een tent, muziek in de fitnesszaal, een dansvoorstelling, een eetfestijn met achtergrondmuziek, een theatervoorstelling met muziek, een optreden in een kleine of grote zaal, een festival in openlucht, ...

Activiteiten met enkel niet-elektronisch versterkte muziek vallen niet onder de regelgeving. Dat is ook het geval voor activiteiten die op privédomein georganiseerd worden en niet toegankelijk zijn voor het ruime publiek mits het geluid niet hoorbaar is op het openbaar domein en bij de buren. Het geluid mag niet als hinderlijk worden beschouwd of aanleiding geven tot gerechtvaardigde klachten.

Bij gedeeltelijke versterking zijn de geluidsnormen wel van toepassing.

De gemeente heeft het laatste woord

De regelgeving over geluidsnormen voor muziekactiviteiten werd ingevoerd door de Vlaamse Regering en geldt overal in Vlaanderen. Het is echter wel zo dat het college van burgemeester en schepenen geval per geval strengere normen en bijkomende voorwaarden kan opleggen.

In de nieuwe reglementering worden elektronisch versterkte muziekactiviteiten in drie categorieën ondergebracht, afhankelijk van het geluidsniveau. Er zijn 3 categorieën. Hoe meer geluid, hoe zwaarder de te nemen maatregelen. Bij elke categorie horen gepaste voorschriften op vlak van gehoorbescherming, burenhinder, eventuele afwijkingen, meten en/of registreren van het geluid.

Categorie 1:een geluidsniveau van maximum 85 dB(A)LAeq,15min (gemiddeld geluidsniveau over 15 minuten).

Bij muziekactiviteiten met een geluidsniveau onder 85 decibel gemeten over 15 minuten, moet de organisator geen maatregelen nemen voor gehoorbescherming. Praatcafés of restaurants, waar de muziek op de achtergrond speelt, vallen bijvoorbeeld onder deze categorie.

Categorie 2: een geluidsniveau van tussen 85 dB(A) LAeq, 15 min en 95 dB(A)LAeq,15min.

Ligt het geluidsniveau tussen 85 en 95 decibel, zoals in muziekcafés of bij kleine fuiven, dan moet de organisator wel een aantal maatregelen nemen. Het gemeten geluidsniveau moet bijvoorbeeld permanent zichtbaar zijn voor de persoon die het volume bedient. Het volume moet ook de hele activiteit gemeten worden met een reglementair meettoestel.

Categorie 3: een geluidsniveau van tussen 95 dB(A) LAeq, 15 min en 100 dB(A)LAeq,60min (gemiddeld geluidsniveau over respectievelijk 15 minuten en 60 minuten).

Ligt het geluidsniveau tussen 95 en 100 decibel, dan moet de organisator nog meer maatregelen nemen. Zo moet er continu gemeten en geregistreerd worden. Tijdens de activiteit moet het geluidsniveau continu zichtbaar zijn en de gemeten gegevens moeten gedurende één maand bijgehouden worden. Aan alle bezoekers moeten gratis oordopjes ter beschikking gesteld worden.

Wegwijs in de regelgeving:

Meer info over de regelgeving? Klik hier

Het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse Overheid stelde bovendien een interessante brochure samen waarin je alles terugvindt wat je als organisator moet weten over de nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten!

Ook bij de milieudienst van de gemeente kan je terecht voor meer informatie.

Labels