De speed pedelec - met welke verplichtingen en regels moet je rekening houden?

Elektrische fietsen en speed pedelecs nemen een steeds prominentere plaats in ons verkeer wat voor nieuwe uitdagingen zorgt. Wat is bijvoorbeeld de plaats van de speed pedelec op de weg? 

We zetten hieronder de verplichtingen en regels specifiek voor speed pedelecs op een rij.

 

speedpedelec nummerplaat

Snelle elektrische fietsen met een ondersteuning tot maximaal 45 km/u staan in het verkeersreglement (de wegcode) gecatalogeerd als ‘bromfiets’. Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving. In België heeft men hiervoor een nieuwe categorie van bromfietsen in het leven geroepen, de ‘bromfiets klasse P’ (voor ‘speed Pedelec’). Het vermogen van een speed pedelec moet lager zijn dan 4000 W.

Wat zijn de verplichtingen voor speed pedelecs?

Als u zich met uw speed pedelec op de openbare weg wilt begeven:

  • moet u minstens 16 jaar oud zijn.
  • moet u een rijbewijs AM (bromfiets 45 km/uur), rijbewijs A (motorfiets) of rijbewijs B (auto) bezitten.
  • moet u uw speed pedelec inschrijven bij de DIV en voorzien van een SP-nummerplaat.
  • draagt u verplicht een fiets- of bromfietshelm. De fietshelm is conform EN1078 en zorgt dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn.
  • mag u geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Om kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, moet u een geschikt beveiligingssysteem installeren. Het is verboden personen te vervoeren in een aanhangwagen.

De gewone elektrische fietsen – waarvan de trapondersteuning stilvalt boven 25km/u – vallen niet onder deze regels.

Verzekering

  • Als de trapondersteuning aangehouden blijft, ook bij snelheden boven 25 km/uur, is er geen speciale verzekering vereist. De familiale BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is dan voldoende.
  • Als de speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning, dan is een BA-verzekering bromfiets vereist.

Mogen speed pedelecs op het fietspad rijden?

De snelle elektrische fietsers kunnen vrij kiezen om op wegen met een maximale toegelaten snelheid van 50 km/u het fietspad te gebruiken. Ligt de opgelegde snelheid hoger, dan is een het verplichting om het fietspad te volgen.

  • Sinds 1 oktober 2022 mogen speed pedelecs ook gebruik maken van B22 en B23 borden. Dit zijn de omgekeerde driehoeken aan verkeerslichten die de fietser het recht geeft om ook bij rood voorzichtig rechtdoor te gaan of rechtsaf te slaan. Uiteraard geeft u hierbij wel voorrang aan voetgangers en andere weggebruikers.
  • Nog sinds 1 oktober 2022 is het speed pedelecs ook toegelaten om op fietspaden met een verkeersbord D9 te rijden. Hier wordt de ruimte niet aleen met andere fietsers gedeeld, maar ook met voetgangers. Wij roepen dus uitdrukkelijk op om hoffelijk te zijn en rekening te houden met de andere weggebruikers! 
  • Opgelet: Delen van de openbare weg die gesignaleerd worden door een verkeersbord D10 zijn nog steeds verboden voor speed pedelecs.
B22 - B23 - D9 - D10
  • Daarnaast zijn er ook nog steeds de specifieke onderborden die verduidelijken wanneer de aanwezigheid van speed pedelecs op het fietspad verboden (M15 en M165) dan wel verplicht (M13 en M14) is. 
M15 - M16 - M13 - M14

 

Tot slot: Maximumsnelheden gelden uiteraard ook voor speed pedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km/u of minder moeten die dus ook gerespecteerd worden.

Bronnen:

Labels