Campagne: Wie te snel rijdt, ziet minder

Als je te snel rijdt, zie je minder. Hou je dus aan de snelheidslimiet, dan heb je tijd om het verkeer te zien en op tijd te reageren bij onverwachte situaties.

Wie te snel rijdt, ziet minder

De snelheidslimiet is de veiligheidslimiet en te snel rijden zorgt voor een verminderd zicht. Dit geldt ook voor maar een beetje te snel rijden, voor ervaren chauffeurs en wanneer je alleen op de baan denkt te zijn. Een beetje te snel is nog altijd te snel. Ervaring kan een vals gevoel van veiligheid geven en tegenwoordig ben je nooit nog alleen op de weg, zelfs al lijkt dat zo. Hou je dus aan de snelheidslimiet in elke situatie en zorg mee voor veilig verkeer voor iedereen.

Waarom is snel rijden gevaarlijk?

  • Bij een hogere snelheid zal een botsing een hogere impact hebben. Hierdoor neemt de kans op ernstige verwondingen toe bij zo een ongeval.
  • Hoe sneller je rijdt, hoe langer je remafstand wordt. Een ongeval op het laatste moment vermijden, wordt daardoor moeilijker. 
  • Tijdens het autorijden moeten we constant informatie verwerken. Als je sneller rijdt, moet je diezelfde informatie verwerken, maar aan een veel hoger tempo. Hierdoor kan je minder snel reageren op onverwachte situaties. 

Hoe worden snelheidslimieten bepaald?

  • De snelheidslimiet is eerst en vooral een veiligheidslimiet. Die wordt voor elke weg apart bekeken. Daarbij wordt gekeken naar de functie van de weg, de samenstelling van het verkeer en het soort conflicten dat kan optreden .
  • Hou je je aan die limiet, dan zie je meer en ben je dus beter voorbereid op onverwachte situaties. Hierdoor kan je dus op tijd stoppen voor weggebruikers die je niet verwacht had. 

Op welke manier heeft mijn snelheid invloed op mijn stopafstand?

  • De stopafstand is de som van je reactie-afstand en je remafstand. Je remafstand is de afstand die je wagen nog aflegt tussen het indrukken van de rempedaal en de plaats waar je volledig stilstaat. Die afstand wordt groter naarmate je sneller rijdt.
  • Ook je reactie-afstand vergroot als je sneller rijdt. Dit betekent dat hoe sneller je rijdt, hoe langer het duurt voor je tot stilstand komt. 

Meer informatie over deze campagne en verkeersveiligheid op www.veiligverkeer.be

Labels