BIN Gontrode is op zoek naar een coördinator

Het buurtinformatienetwerk van Gontrode (Melle) is op zoek naar opvolging voor de huidige coördinator.

Als BIN-coördinator ben je het aanspreekpunt voor de inwoners van je buurtinformatienetwerk en fungeer je hierbij als brug tussen politie en BIN-leden. Samen gaan we de strijd aan tegen woninginbraken!

Logo BIN

Hoe werkt een BIN?

Als je als BIN-lid verdachte situaties, personen, leurders, voertuigen of gedragingen opmerkt in je buurt, verwittig en informeer je de politie. Dit doe je door zonder twijfelen te bellen naar het noodnummer 101/112. Geef je voldoende concrete gegevens mee en beschouwt 101 je melding als ernstig, dan worden alle aangesloten bewoners van jouw BIN telefonisch ingelicht.

Een ingesproken bericht wordt automatisch verstuurd naar elk opgegeven telefoonnummer. Je kan dit ingesproken bericht beluisteren via je vaste telefoon of je gsm. Indien je telefoon niet opneemt, contacteert het systeem het tweede nummer dat je hebt doorgegeven (bijvoorbeeld je gsm-nummer of het nummer van je partner). Heb je een antwoordapparaat, dan wordt de boodschap hierop opgenomen en niet meer herhaald.

De politie gaat na wat er aan de hand is en kan een patrouille sturen. De BIN-leden zijn intussen alert, steken de lichten aan en verwittigen de politie als ze de verdachte(n) opmerken of om onmiddellijk nieuwe feiten door te geven. Zo kan de politie gericht interventiepatrouilles aansturen om de verdachte(n) verder op te sporen.

Nadien geeft de politie feedback aan de BIN-coördinatoren.

Wat doet de coördinator?

De coördinator maakt deel uit van de gemeenschap waarbinnen het buurtinformatienetwerk zich situeert en krijgt van hen de goedkeuring. Als aanspreekpunt voor de inwoners van het BIN ben je dan ook nauw betrokken bij de wijk of deelgemeente. Je fungeert als informatieverstrekker, aanspreekpunt en leider binnen het project.

Enkele taken:

  • informatieverstrekking over het concept BIN en begrip ervan bijbrengen aan de betrokken burgers;
  • onthaal en informatiepunt voor de medebewoners die zich in het project willen inschrijven;
  • sensibilisering inzake goed meldingsgedrag;
  • de deelnemers aan het BIN beheren in het kader van de informatie-uitwisseling;
  • de gegevensverzameling doen;
  • het communicatieplan realiseren in samenwerking met de politie;      
  • de opvolging garanderen binnen het BIN;
  • de ontvangst en het doorsturen van de door de politie ter beschikking gestelde berichten organiseren;
  • overleg plegen met de politie over de informatie of een eventueel gebrek aan informatie (bv. vragen om informatie als die behoefte bestaat).

Interesse?

Ben je ouder dan 18 en woon je in Gontrode? Dan ben jij misschien wel de geknipte persoon om de rol van BIN-coördinator op jou te nemen. Mail naar pz.rhodeschelde.communicatiebeleid@police.belgium.eu of bel ons op 09 363 71 61

Meer informatie?

Labels