30 juli: Werelddag tegen mensenhandel

Op dinsdag 30 juli vindt de jaarlijkse Werelddag tegen mensenhandel plaats. 

Mensenhandel is een ernstige misdaad en een schending van de mensenrechten. Op deze dag tracht de Verenigde Naties het publiek bewust te maken om dit mondiaal probleem aan te pakken. Hieronder lees je de verhalen van Johanna, Nasira en Andrei, drie van de 23.000 jaarlijkse slachtoffers van mensenhandel in ons land.

Blue Heart Campaign logo

Het verhaal van Johanna

Johanna reisde naar Brussel in de hoop op een betere toekomst. Haar vriend had haar beloofd dat er goedbetaald werk op haar wachtte, waardoor ze kon voorzien in hun behoeften en een gezin kon stichten. Net als velen koesterde ze deze droom. Samen verlieten ze Roemenië om hun geluk te beproeven. Helaas bevond Johanna zich na aankomst in België plotseling alleen, zonder kennis van de taal en zonder enige oriëntatie. Ze besefte al snel dat ze geen andere keuze had dan te voldoen aan de eisen van haar vriend: elke dag seksuele handelingen uitvoeren met verschillende mannen om dan al haar zuurverdiende geld aan haar vriend te overhandigen. Na maanden van uitbuiting en misbruik vond Johanna uiteindelijk de moed en kracht om hulp te vragen. Ze werd opgevangen in een van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel in België (PAG-ASA, Payoke en Sürya). Dankzij haar vastberadenheid en de steun die ze kreeg, kon ze een nieuw leven beginnen, ver weg van deze vreselijke realiteit.

Blue Heart Campaign - Seksuele uitbuiting

 

Het verhaal van Nasira

Nasira, 50 jaar oud, werd geïdentificeerd als slachtoffer van mensenhandel en aangemeld bij een van de drie gespecialiseerde centra in België (PAG-ASA, Payoke en Sürya). Als jonge vrouw trad ze in dienst bij een gezin met twee jonge kinderen. Ze was toegewijd, zorgde voor de kinderen en deed het huishoudelijk werk. Ze moest met hen meereizen, maar zodra ze in België aankwamen, verslechterde de al moeilijke situatie van Nasira dramatisch. Ze werd gevangengehouden en mocht het huis niet meer uit. Wanneer haar werkgevers het huis verlieten, sloten ze haar op in de veranda, ongeacht de weersomstandigheden, en lieten ze haar alleen achter met een flesje water. Na haar aanmelding had Nasira de moed om hulp te aanvaarden en met de steun die ze kreeg, heeft ze nu een baan die ze geweldig vindt, een appartement en kon ze een eigen gezinnetje stichten.

Blue Heart Campaign - Economische uitbuiting

 

Het verhaal van Andrei

Andrei woonde in Slowakije, samen met twee vrienden in een instelling voor mensen met een fysieke beperking. Op een dag bood een man hen een baan aan in België. Voor het loon dat ze zouden krijgen zouden ze alle drie hun medische zorg kunnen betalen en een prothese kunnen kopen. Ze hoopten na wat sparen ook een huis te kunnen kopen en misschien zelfs een gezin te stichten. Echter, eenmaal in België aangekomen, ontdekten ze al snel de ware aard van het voorstel: ze werden gedwongen om 12 uur per dag te bedelen op parkeerplaatsen bij grote winkels en elke nacht werden ze met z'n drieën in de kofferbak van een SUV gestopt om daar te overnachten. Ondanks deze angstige omstandigheden vonden Andrei en zijn vrienden de moed en kracht om hun verhaal aan de politie te vertellen. Ze werden opgevangen in een van de drie gespecialiseerde centra voor slachtoffers van mensenhandel in België (PAG-ASA, Payoke en Sürya), waar ze konden beginnen met het opbouwen van een nieuw leven.

Blue Heart Campaign - Uitbuiting van bedelarij

 

Net als Johanna, Nasira en Andrei zijn in België er elk jaar 23.000 mensen slachtoffer van mensenhandel. Als je enige twijfel hebt over een vergelijkbare situatie, aarzel dan niet om dit te melden via het nationaal meldpunt voor slachtoffers van mensenhandel: stopmensenhandel.be of via het nieuwe telefoonnummer: 078/055.800.

Help ons slachtoffers zichtbaar maken!

#EndHumanTrafficking

Labels