Extra controles op fietsverlichting en wildparkeren in schoolomgevingen

Met de 'donkere maanden' en de winterperiode in het vooruitzicht, verdient verkeersveiligheid bij ons extra aandacht. Eén van belangrijkste pijlers daarbij is de veiligheid van de zwakke weggebruiker en in het bijzonder de schoolgaande kinderen. Daarom zullen al onze medewerkers de komende maanden extra aandacht besteden aan het gebruik van de fietsverlichting enerzijds en wildparkeren in een schoolomgeving anderzijds. Zij zullen daarbij verbaliseren waar nodig.

In onze politiezone behoort het beheersen van de verkeers(on)veiligheid tot één van de absolute prioriteiten, opgenomen in het Zonaal Veiligheidsplan. Met de 'donkere maanden' en de winterperiode in het vooruitzicht, verdient dit onderwerp bij ons extra aandacht. Eén van belangrijkste pijlers daarbij is de veiligheid van de zwakke weggebruiker en in het bijzonder de schoolgaande kinderen.

Daarom willen wij u ervan op de hoogte brengen dat er in dit kader extra controles zullen uitgevoerd worden. Tijdens de komende maanden zullen al onze medewerkers extra aandacht besteden aan het gebruik van de fietsverlichting enerzijds en wildparkeren in een schoolomgeving anderzijds. Zij zullen daarbij verbaliseren waar nodig.

Ook de verkeersdienst van onze politiezone zal specifieke controles uitvoeren op locaties waar veel fietsers rijden, bijvoorbeeld in de onmiddellijke omgeving van de scholen. Op dit moment houden we voornamelijk preventieve acties. Vanaf volgende week zullen, afhankelijk van de omstandigheden, ofwel waarschuwingen ofwel processen-verbaal opgesteld worden. Bij minderjarige overtreders worden de ouders in kennis gesteld. Ook de schooldirecties werden hiervan op de hoogte gebracht.

Volgens de wegcode zijn fietsers verplicht hun lichten te gebruiken tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Dit moet ook telkens wanneer de zichtbaarheid beperkt is tot minder dan 200 meter.