Snel geld verdienen bestaat niet. Wat zijn geldezels en hoe werkt het?

Geldezels lenen hun bankrekening en/of bankkaart en pincode uit aan criminelen tegen een bepaalde vergoeding en werken op die manier – misschien onbewust -  mee aan witwaspraktijken. En dat is strafbaar. Liefst 14% van de ondervraagde jongeren is vatbaar voor dergelijk aanbod. Dat is zorgwekkend en moet veranderen.



Daarom een brochure voor begeleiders en een brochure voor jongeren ontwikkeld. Ze bevatten alle noodzakelijke informatie, op een heldere manier uitgelegd. Ja mag ze gratis afprinten en gebruiken tijdens lessen, activiteiten, workshops, info- of praatmomenten, zodat iedereen goed beseft wat geldezels en de mogelijke gevolgen zijn. Daar is iedereen mee gebaat, in de eerste plaats de jongeren zelf. 

De brochures kwamen tot stand in samenwerking met jongerenorganisaties Jes, Formaat, Kras, SAAMO, parket Brussel en Politiezone Antwerpen en mogen zoveel mogelijk verspreid worden.

Febelfin werkte verder samen met ED TV, een platform voor jongeren en leerkrachten dat met behulp van video's moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt. ED TV maakte online afleveringen met begeleidende schoolfiches die het geldezelsfenomeen belichten en het gesprek op gang brengen. Mooi meegenomen is dat dit materiaal aansluit bij de eindtermen in het onderwijs en sluit het aan bij de noodzaak om financiële educatie aan bod te laten komen in de klas.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Balen-Dessel-Mol via het contactformulier of telefonisch via 014 33 37 00.