Politie presenteert bouwplannen nieuw hoofdkantoor in Mol

De lokale politie presenteerde op dinsdagavond 3 februari de bouwplannen voor het nieuwe hoofdkantoor in de Guido Gezellestraat in Mol. Eind 2014 werd de bouwvergunningsaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid. De gemeente Mol startte een openbaar onderzoek naar de plannen.

Het nieuwe hoofdkantoor van de politiezone Balen-Dessel-Mol komt op een gedeelte van de voormalige schoolsite in de Guido Gezellestraat in Mol, naast de bestaande Academie voor Muziek en Woord en een nieuw woningcomplex. Jarenlange onderzoeken naar een geschikte locatie en onderhandelingen leidden ertoe dat de politie in 2012 een deel van de site kocht als oplossing voor de huisvestingsproblematiek.

Nood aan een functionele en moderne werkplek

Al sinds de politiehervorming in 2002, waarbij de vroegere Rijkswachtbrigades en de gemeentepolitie van Balen, Dessel én Mol samengingen, is de huidige hoofdpost in 't Getouw te klein. Het gebouw was berekend op vijftig personeelsleden, terwijl het aantal korpsleden op deze werkplek meer dan verdubbeld was. Ook latere wetswijzigingen zorgden ervoor dat de nood aan een functionele en moderne werkplek groter werd.

Naar een betere dienstverlening

Om het ruimtegebrek op te vangen, zit de lokale politie momenteel verspreid over drie locaties in Mol: de hoofdpost in 't Getouw, de wijkpost in de Statiestraat en de woning gelegen achter de wijkpost. Het samenvoegen van deze drie werkplekken op één locatie komt niet alleen ten goede van de dienstverlening aan de bevolking maar levert ook een besparing van zo'n 106.000 euro huurlasten per jaar op. De wijkpost in de Statiestraat, de oude Rijkswachtkazerne, is daarnaast eigendom van de politie en zal worden verkocht.

Het ontwerp voor het nieuwe politiekantoor voorziet alvast in voldoende ruimte voor alle diensten van de lokale politie met meer cellen en extra verhoorlokalen. Ook is er een publieke ruimte voorzien met meer privacy voor burgers aan het loket. De architecten baseerden zich op het federale normenboek voor politiegebouwen en het stedenbouwkundig advies.

Kostprijs

Een exacte kostprijs van het hele nieuwbouwproject in de Guido Gezellestraat ligt nog niet vast. Het omvangrijke project vraagt uiteraard een enorme investering. De totale kostprijs is geschat op 9,4 miljoen euro. Hierin zijn zowel de kosten voor de sloopwerken, de projectbegeleider en de architect als de kosten voor de volledige bouwwerken van de kantoren, parkeergarage en buitenaanleg opgenomen.

De financiering zal gebeuren met een lening van twintig jaar. Deze lening komt uiteindelijk ten laste van de gemeenten, net zoals andere uitgaven van de lokale politie. De gemeenten dragen immers twee derde van het politiebudget en de federale overheid een derde.

Openbaar onderzoek

Momenteel loopt een openbaar onderzoek naar de bouwplannen. Nog tot zaterdag 23 februari kan iedereen het dossier inkijken op de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente Mol (eerste verdieping, 't Getouw).

Na afloop van het openbaar onderzoek geeft het gemeentebestuur een positief of negatief advies. De uiteindelijke beslissing over de bouwvergunning ligt bij Ruimte Vlaanderen.

Labels