Nieuw buurtinformatienetwerk in Mol-Gompel

Op dinsdag 17 februari ging een buurtinformatienetwerk (BIN) van start in Gompel. De burgemeester van Mol, de korpschef van de lokale politie en de coördinator van het BIN ondertekenden gisteren de oprichtingsakte. Hiermee ligt een samenwerkingsverband tussen de buurtbewoners en de politie vast.

Het BIN in Gompel is het derde buurtinformatienetwerk op Mols grondgebied en het zesde in de politiezone. De buurtbewoners en de politie engageren zich op die manier voor meer veiligheid in de wijk. In Gompel werd het voorbije jaar namelijk verschillende keren ingebroken. Ook in het winkelcentrum van Mol, in Ezaart (Ezaart-Keikenstraat) en in Wezel (Schaapsbeemdenweg-Albertlaan) bestaat dergelijk initiatief.

Criminaliteit voorkomen door sociale controle

In een BIN staat sociale controle centraal om zo criminaliteit te voorkomen en aan te pakken. Bedoeling is dat bewoners van een wijk, maar ook winkeliers of bedrijven, de politie inlichten als ze iets verdachts zien. De politie onderneemt dan de nodige stappen en informeert de leden van het netwerk. Als het onderzoek het toelaat, krijgen de BIN-leden ook feedback. In het verleden kon de lokale politie al inbrekers en winkeldieven arresteren na meldingen van alerte burgers.

De lokale politie moedigt de oprichting van een BIN dan ook sterk aan. "Om het toenemend aantal inbraken de kop in te drukken en bijvoorbeeld overlast en vandalisme te voorkomen, is het belangrijk dat burgers alert zijn en verdachte situaties melden. Een gestructureerd samenwerkingsverband als een BIN of een WIN (winkelinformatienetwerk) is hierbij een effectief middel," aldus korpschef Roger Mol. "Ook merken we dat burgers elkaar ondersteunen als er een inbraak gebeurd is en dat ze zelf meer preventieve maatregelen nemen."

Ook een buurtinformatienetwerk opstarten?

Burgers uit een bepaalde buurt of lokale handelaars die ook een netwerk willen opstarten, nemen contact op met de preventiedienst van de lokale politie. Geïnteresseerden kunnen ook altijd aansluiten bij al bestaande buurtinformatienetwerken.

Meer info: Politiezone Balen-Dessel-Mol, sectie preventie, tel. 014 33 37 00, e-mail: celpreventie@politiebalendesselmol.be

Labels